Сигнализирай!

България отчита рекордно ниска безработица през март

Gospodari.com
Gospodari.com
15.04.2022 г.
28
0

Равнището на регистрираната безработица в страната намалява, пише БНР.

През март тя достигна рекордно дъно от 4,8%. Понижението спрямо февруари е с 0,1 процентни пункта, а спрямо март 2021 г. - с 1,7 пункта, показаха последните данни на Агенцията по заетостта.

Вдигат размера на обезщетенията за безработица (видео)

България отчита рекордно ниска безработица през март

През изминалия месец намаля и общият брой на безработните в бюрото по труда, достигайки 155 863. Това е с 4043 души по-малко от февруари и с 58 189 души по-малко от март 2021 г.

През март са се регистрирали 21 547 безработни. Това е с 2140 повече от февруари, но с 3632 по-малко спрямо година по-рано.

Други 737 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се регистрирали в бюрата по труда през месеца.

България отчита рекордно ниска безработица през март

Изпращаме 2021 г. с исторически най-ниското ниво на безработица

Най-много от новонаетите през март (60,9%) са устроени в реалната икономика. Най-много са наети в сектора на преработващата промишленост (19,8%), следвана от търговията (15,2%), хотелиерството и ресторантьорството (10,2%), селското, горското и рибното стопанство (8,2%), строителството (5,5%), държавното управление (5,5%) и други.

От рисковите групи са били назначени 3356 души на субсидирани работни места. 515 по програми и мерки за заетост и 2841 по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (ОП РЧР).

Статистиката показва ниска безработица у нас, но икономистите не вярват

България отчита рекордно ниска безработица през март

Най-търсените от бизнеса професии през месеца са: персонал в сферата на персоналните услуги; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; водачи на МПС и подвижни съоръжения; продавачи; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия и сродни; металурзи, машиностроители и сродни; работници по събиране на отпадъци; чистачи и помощници; монтажници и др.

България отчита рекордно ниска безработица през март

Източник: БНР
Снимки и видео: Pexels

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.