Сигнализирай!

Руските олигарси олекнаха от санкциите заради войната

Gospodari.com
Gospodari.com
23.04.2022 г.
49
0

Руските олигарси олекнаха от санкциите заради войната. Това пише "Форбс". Милиардерите са се стопили от 123 на 88, а богатството им е намаляло с 42%.

ЕС иска да борим зависимостта от руския петрол с по-малко шофиране

Руските олигарси олекнаха от санкциите заради войната

Американското бизнесиздание "Форбс" посочи като най-богат руски олигарх Владимир Лисин. Той е съсобственик на стобанодобивната компания "Новолипецк". Неговите авоари възлизат на 18,4 млрд. долара, които го нареждат на 87-мо място в света.

В класацията за 2022 г. са настъпили значителни размествания в резултат на международните санкции срещу Русия. Те са стопили само за два месеца с 42% богатствата на руските милиардери. Миналата година те са били 123-ма души. Сега са 88 с обгщо богатство от 353 млрд. долара

Класацията

Новият лидер измества от първото място Алексей Мордашов (Severstal, Nordgold, TUI, Lenta, Power Machines). Мордашов има състояние от 13,2 млрд. долара и вече е на пето място в Русия.

На второ място е Владимир Потанин, президент на "Норилск никел" със 17,3 милиарда долара. Трети е Павел Дуров, основател на "Телеграм" (единственият неиндустриален бизнесмен в топ 10). Неговото състояние се оценява на 15,1 милиарда долара.

Четвъртото място с оценка от 14 милиарда долара е заето от съсобственика на Новатек Леонид Михелсон. Петият е миналогодишният лидер Мордашов и семейството му. Тяхното състояние намаля с 15,9 долара през годината.

Шести ред в рейтинга е основният собственик на групата LetterOne Holdings Михаил Фридман с 11,8 милиарда долара. Седми - основният акционер на USM Алишер Усманов с 11,5 милиарда долара.

Осми е Генадий Тимченко (11,3 милиарда долара). На девето място е Андрей Мелниченко, който притежава акции в СУЕК и ЕвроХим с $11,1 млрд. Челната десетка затваря Вагит Алекперов (ЛУКОЙЛ) с $10,5 млрд. 

Днес бе съобщено, че Вагит Алекперов се отказа предсрочно от правомощията си на ръководител на нефтената компания ЛУКОЙЛ и напусна съвета на директорите. От компанията подчертават, че Алекперов не е контролиращ акционер. Към 31 март той се разпорежда с 3,12% от акциите на ЛУКОЙЛ, а освен това притежава 5,43% от акциите без право на глас чрез семейни тръстове и дялове в инвестиционни фондове. Той бе начело на ЛУКОЙЛ от 1993 г.

Руските олигарси олекнаха от санкциите

Източник: "Сега"

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.