Сигнализирай!

Индия: такова нещо не е имало от 120 години насам

Gospodari.com
Gospodari.com
29.04.2022 г.
19
0

Пожари, суша, унищожени реколти: тежки жеги измъчват хората в Индия и Пакистан. През март и април температурите скочиха значително над 40 градуса. В Индия такива жеги не е имало от 120 години насам, пише Дойче веле.

Тежки жеги измъчват хората в Индия и Пакистан. Температурите в големи части от региона надвишават значително 40 градуса. Метеорологичните служби на двете страни предупреждават, че това ще продължи.

Близо 200 милиона души ще участват в националната стачка в Индия

iStock

Подобни температури не са нищо необичайно за Южна Азия, но обикновено те настъпват чак през май и юни. Тази година жегите започнаха много по-рано: през март и април. Така например Индия отбеляза най-горещия март от 1900 година насам. Причината: северозападни ветрове транспортират сух горещ въздух към северната част на Индия и западен Пакистан.

Най-горещият сезон тепърва предстои

Тези жеги, започнали още през март и април, са сигнал за онова, което очаква региона през май и юни, казва Дилееп Маваланкар, директор на Индийския институт за обществено здраве. А метеорологът Сардар Сарфраз от пакистанския милионен град Карачи обясни, че в момента обичайните охлаждащи ветрове от Арабско море просто не се появяват.

Индийският премиер Моди предупреди за опасността от пожари. "Температурите бързо се покачват, а това е необичайно за това време на годината. В подобна ситуация се покачва и броят на пожарите. През последните дни избухнаха много горски пожари, както и пожари в болници и на исторически места", каза той по време на конференция с премиерите на отделните индийски щати.

В индийската столица например от дни гори едно огромно сметище. Отровен облак се движи над северната част на града. Потушаването е невъзможно - също поради огромната жега. На други места високите температури унищожават реколтата по нивите - през последно време вали драматично рядко. Така например в щатите Пенджаб, Харяна и Утар Прадеш реколтата от пшеница е била с между 10% и 35% по-малка, както посочва местният вестник "The Economic Times". И водата на някои места вече не достига.

iStock
Индия - климатично неутрална едва след 2070?

Жегите натоварват силно и електропреносната мрежа. Често се стига до спиране на тока, в някои щати токът дори бива изключван по план. Много от въглищните електроцентрали се оплакват от недостиг на въглища. А в северна Индия, в Хималаите, глетчерите се топят с невиждана скорост. Това, което наблюдаваме в Индия, безспорно е последица, свързана с промените в климата, убедена е експертката Мариам Захариа. "Преди подобно нещо се случваше веднъж на всеки 50 години. А сега се стига до тежки жеги на всеки четири години", казва тя пред телевизия NDTV. Ако не предприемем нищо по въпроса, ще се случва и още по-често."

През миналата година индийският премиер обясни по време на Климатичната среща на върха в Глазгоу, че Индия може да постигне т.нар. климатична неутралност едва през 2070 година - и то само с мащабна финансова подкрепа от индустриалните страни.

Индия: такова нещо не е имало от 120 години насам

Източник: Дойче веле

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.