Сигнализирай!

Европейският парламент ще проучва ареста на Борисов

Gospodari.com
Gospodari.com
04.05.2022 г.
22
0

Мониторинговата група от Европейския парламент ще проучва ареста на бившия българки премиер Бойко Борисов. Това съобщи  нидерландският евродепутат София ин 'т Велд от либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ), предаде Клуб Z

Преди няколко дни Групата за наблюдение на демокрацията, правовата държава и основните права е получила писмо от Конференцията на председателите на политическите групи в ЕП. Това стана по искане на Европейската народна партия (ЕНП) – най-голямата парламентарна група. Тя се отказа от първоначалната си идея да вкара случая с Борисов в дебат в пленарна зала, след като другите групи възразиха. 

„Трябва да получим някаква яснота. Мисля, че не става дума за арест, а за задържане. Трябва да изясним какъв е бил статутът, как се е стигнало до това, каква е законовата основа“, уточни Ин 'т Велд. 

Съдът реши: Арестът на Борисов е незаконен

Възможно е групата отново да посети България по-късно тази година. Но визитата няма да бъде само заради арестуването на експремиера. 

Борисов бе задържан през март след акция на МВР в дома му. Оказа се, че това е станало по сигнал на хазартния бос в изгнание Васил Божков и доклада на Агенция „Държавна финансова инспекция“ (АДФИ), според който комисията по хазарта ощетила държавния бюджет с над половин милиард лева. Българската прокуратура не беше уведомена за акцията, а Борисов - освободен още на другия ден. 

Интересното е, че Мониторинговата група бе на нож с Борисов, докато той бе премиер. Тя започна да наблюдава България през лятото на 2020 г. Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев отказаха да участват в две изслушвания и бяха представени от заместници. И двата пъти членовете на групата не останаха доволни от отговорите и пратиха допълнителни писмени въпроси. 

Източник: Клуб Z 

Европейският парламент подхваща ареста на Борисов

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.