Сигнализирай!

Войната в Украйна: къде са украинските олигарси?

Gospodari.com
Gospodari.com
09.05.2022 г.
32
0

Войната на Русия срещу Украйна порази тежко собствеността и парите на украинските олигарси. Къде се намират те сега, каква роля играят и помагат ли на страната си? Дойче веле се опита да повдигне завесата.

Всички в Украйна изпитват последиците от войната на Русия, включително и олигарсите – техни предприятия пострадаха от руските бомбардировки и обстрел, икономическите им загуби са големи. Редица олигарси отделят средства за армията и хуманитарна помощ, за да защитят собствеността си от руската агресия. Но има и такива, за чиято дейност не се знае нищо.

Олигарсите помагат на Украйна

Още преди началото на войната украинският президент Володимир Зеленски призова напусналите страната олигарси и бизнесмени да се върнат. За Вадим Новински, Виктор Пинчук и Ринат Ахметов е известно, че са се върнали и отделят средства за нуждите на армията и за хуманитарна помощ, както казват от техните пресслужби.

Виктор Пинчук

Шестима руски олигарси са намерени мъртви тази година при съмнителни обстоятелства

От началото на войната досега олигархът Ринат Ахметов е предоставил над 2,1 милиарда гривни (около 63 млн евро) за хуманитарна помощ и поддръжка на украинските въоръжени сили.

Виктор и Елена Пинчук са отделили над 730 милиона гривни (около 23 милиона евро) за финансиране на покупките на бронирани автомобили, бронежилетки и шлемове, средства за връзка, разузнавателна техника и т.н. Помощ на Украйна оказва и олигархът Дмитрий Фирташ. Той от няколко години живее в чужбина – превел е 308 милиона гривни (към един милион евро) предимно за хуманитарни цели.

Лицето на войната: Украйна преди и след разрушенията (видео)

Вадим Новински е предоставил 505 милиона гривни (милион и половина евро) за медицинско оборудване, медикаменти, храни и евакуация на бежанците. Както показва проверката на ДВ, и бившият президент на Украйна Петро Порошенко е предоставил помощи за различни военни и хуманитарни нужди от около 300 милиона гривни.

Превъплъщението на олигарсите

Почти всички известни олигарси съобщават, че помагат на Украйна, може би единственото изключение е Игор Коломойски, който не се появява в информационното пространство и само лаконично заяви, че ще помага „след войната“.

Там посрещат руските олигарси с отворени обятия

Преди осем години Коломойски в качеството си на губернатор на Днепропетровска област бе едно от ключовите лица, организирали съпротивата срещу руската агресия в Украйна. Той публично наричаше Владимир Путин „шизофреник-дребосък“, искащ да възстанови СССР. А защо сега отказва да помага? Основното предположение е, че са му наложени санкции и вероятно има ограничен достъп до средствата си.

Ринат Ахметов пък през 2014 година зае нееднозначна позиция. Сега той играе активна роля за защитата на Украйна, отбелязва пред ДВ икономистът Володимир Дубровски. „Може би той тогава не е съзнавал, че помага на Русия. След което изглежда е разбрал всичко и сега отстоява интересите си, които са свързани с Украйна.“

Какво е влиянието върху бизнеса?

Желанието на повечето олигарси да помогнат на Украйна е разбираемо – заради войната сериозна част от техните активи се оказа на територия, където се водят активни бойни действия. А миграцията на хората влияе негативно на пазара на труда, обяснява председателят на Института за икономически изследвания и политически консултации Игор Бураковски.

Дмитрий Фирташ

Руските олигарси олекнаха от санкциите заради войната

Заводът „Азовстал“ в Мариупол например е на компанията „Метинвест“, собственост на Ахметов и Новински. По данни на украинското издание на „Форбс“, от началото на войната Ахметов е загубил вече 9,5 млрд. долара. Новински – 2,2 млрд., Коломойски – 800 милиона, Пинчук – 700 милиона, а Порошенко – 900 милиона.

Сам президентът Зеленски обеща да подложи на преоценка поведението на олигарсите: „Изводите ще правим, когато победим“, каза той. Какво ще е отношението към тях не е известно. По думите на експерта Дубровски обаче след войната ще е необходимо да се унищожи системата, която дълго време подхранваше близките контакти между бизнеса и властта.

Войната в Украйна: къде са украинските олигарси?

Източниик: Дойче веле

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.