<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=127431" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Най-големият ...

Шестима руски олигарси са намерени мъртви тази година при съмнителни обстоятелства

29 Април 2022
0 1467

В рамките на 48 часа бяха намерени мъртви още двама руски олигарси, заедно с членове на семействата си. Повечето са случаи на убийства и следващи ги самоубийства, подозират разследващите, пише Дневник.

С тези два случая броят на загиналите при мистериозни обстоятелства високопоставени руснаци достига шестима души.

Руските олигарси олекнаха от санкциите заради войната

През 2017 г. USA Today публикува разследване, описващо най-малко 38 олигарси, загинали или изчезнали за период от три години. За изминалите 4 месеца сп. Fortune публикува нов списък:

Владислав Аваев

На 18 април Владислав Аваев и съпругата и дъщеря му бяха намерени мъртви в апартамента им в Москва. Аваев е бившият вицепрезидент на “Газпромбанк”, третата по големина банка в Русия, обслужваща енергийния гигант “Газпром”. Той бе открит с пистолет, вероятно използван за убийството на съпругата му и 13-годишната им дъщеря.

Водещи икономисти настояха за глобален регистър на олигарсите

Сергей Протосеня

Само два дни по-късно друг високопоставен руснак беше намерен мъртъв при почти идентични обстоятелства. Тялото на бившия изпълнителен директор на “Новатек” (най-големия независим производител на природен газ в Русия) Сергей Протосеня бе открито пред испанската вила, наета от него и семейството му. Той е бил обесен, а те убити с прободни рани в леглата си, според новинарския канал Telecinco.

Aктиви на руски олигарси за 850 милиона евро запорира Франция

Богатството на 55-годишния бизнесмен е възлизало на 433 млн. долара според медията. Убийство и самоубийство е първоначалната версия. Следователите обаче не изключват възможността и тримата да са били убити. Малко след смъртта им “Новатек” пусна изявление, което поставя под съмнение теорията, че той е убил жена си и дъщеря си. “За съжаление в медиите се появиха спекулации по тази тема, но ние сме убедени, че тези спекулации нямат никаква връзка с реалността.”

ЕС ще помогне на Украйна да се възстанови с парите на руски олигарси

Василий Мелников

Преди месец Василий Мелников също бе намерен мъртъв в апартамента си в Нижни Новгород заедно със съпругата си и двамата си синове. И тримата са починали от прободни рани. Според “Комерсант” полицейските разследвания установили, че Мелников е убил жена си и синовете си, преди да се самоубие. “Нюзуик” обаче цитира негови съседи и роднини, които са заявили, че им е трудно да повярват подобно нещо. Мелников ръководеше преди смъртта си медицинската фирма “Медстом”, тежко засегната от санкциите след началото на войната в Украйна.

Михаил Уотфорд

Роденият в Украйна руснак Михаил Уотфорд, натрупал богатство като нефтен и газов магнат, бе намерен обесен в гаража на дома си в Съри, Великобритания. По това време съпругата и децата му са били също вкъщи, но невредими. Това стана дни след началото на войната.

Активисти окупираха луксозни имения на близки до Путин олигарси (видео и снимки)

Александър Тюляков

На 25 февруари, само три дни преди смъртта на Уотфорд, бившият изпълнителен директор на “Газпром” Александър Тюляков, на 61 г., бе намерен също обесен в гаража на жилищната си сграда близо до Санкт Петербург. До тялото му е открито предсмъртно писмо. “Газпром” в момента разследва случая, тъй като руският гигант има собствени служби за охрана.

Леонид Шулман

Подобно на Тюляков, Леонид Шулман бе високопоставен изпълнителен директор в “Газпром”. Той бе намерен мъртъв при предполагаемо самоубийство през януари, преди Русия да нахлуе в Украйна. Шулман, на 68 години, също бе открит с бележка, дала основание полицията да смята, че се е самоубил. Няколко месеца по-рано започна разследване за предполагаема измама, извършена от него в “Газпром”.

Дворците на руските олигарси във Франция

“Във всички случаи има сериозни подозрения, че смъртта може да е инсценирана като самоубийство”, заяви пред Fortune Гжегож Кучински, директор на програмата за Евразия на Варшавския институт.

Шестима руски олигарси са намерени мъртви тази година при съмнителни обстоятелства

Източник: Дневник

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции