Сигнализирай!

И работещите в градския транспорт в София се присъединяват към протеста на превозвачите

Gospodari.com
Gospodari.com
11.05.2022 г.
28
0

И работещите в градския транспорт в София се присъединяват към протеста на превозвачите, , обявен за 18 май, съобщава Дневник.

Това се разбра днес след срещата на ръководството на синдиката КТ "Подкрепа" с представители на транспортните дружества в столицата.

Заплатите на работещите в сектора са осигурени до актуализацията на държавния бюджет през юни, но след това, ако няма финансиране от държавата, ще се наложат масови съкращения, както и разреждане на превозните средства по линиите.

Превозвачите отново на протест, камиони блокират пътищата в София, Пловдив и Бургас (видео)

Протестът в София ще се проведе на 18 май от 8.00 часа сутринта, като ще бъдат блокирани възлови кръстовища в града.

144 милиона лева са натрупаните задължения на столичния транспорт. Досега правителството е отпуснало 15 милиона, които са крайно недостатъчни, обясни кмета на София Йорданка Фандъкова пред журналисти. Като причини за дълговете тя посочи ковид кризата и главоломното увеличение на цените на горивата и тока.

"И тази година Столична община осигури за градския транспорт 170 млн. лв. от общинския бюджет за 2022 г. Това са 36% от собствените данъчни приходи. Почти 40% от данъците на хората отиват за подкрепа на градския транспорт, а това лишава от финансиране други проекти. Заради огромния скок на горивата обаче дружествата продължават да трупат загуби, те в момента плащат само горива и заплати, нищо друго", каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

С цел икономии, най-вероятно ще се наложи градския транспорт в София да мине на лятно разписание още на 1 юни. Превозвачите организираха протест в няколко града и днес. Те искат намаляване на акциза на горивата, отпадане на биокомпонента в него и преосмисляне на решението за увеличаване на обхвата на тол системата.

И работещите в градския транспорт в София се присъединяват към протеста на превозвачите

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.