Сигнализирай!

Учени откриха как да блокират Covid-19

Gospodari.com
Gospodari.com
11.05.2022 г.
23
0

Белгийски изследователи от университета в Льовен са успели да идентифицират и блокират ключа, който позволява на коронавируса да атакува клетките. Откритието дава надежди, че може да се предотврати заразяване с Covid-19.

Изследователите посочват, че въпреки кампаниите за ваксиниране, населението не е имунизирано срещу появата на нов вариант на вируса. А дългосрочната ефективност на ваксините остава под въпрос. Освен това, някои хора все още се заразяват с тежки инфекции, тъй като не съществува ефективно лечение.

Едва при 0,092% от всички поставени дози ваксини срещу Covid-19 се съобщава за нежелани реакции

Екипът на Давид Алстейнс, изследовател в Института по биомолекулярни науки и технологии (LIBST) работят от две години, за да разберат механизмите, по които вирусът заразява клетката.

iStock

Те са изследвали взаимодействието между сиаловите киселини и шиповия протеин на SARS-CoV-2, за да изяснят ролята му в процеса на заразяване.

Вече беше известно, че сиаловите киселини (вид захарни остатъци по повърхността на клетките) улесняват вирусите при идентифицирането на техните мишени. Но също така улесняват прикрепването на вируса и инфектирането на клетката.

Учени откриха как да блокират Covid-19

Източник: NOVA

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.