Сигнализирай!

Русия ще предприеме ответни стъпки заради присъединяването на Финландия към НАТО (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
12.05.2022 г.
23
0

Русия ще предприеме ответни стъпки заради присъединяването на Финландия към НАТО, предава NOVA.

Кремъл определи решението на Финландия да се присъедини към НАТО като директна заплаха за Русия. Москва се закани да отговори, но не каза какво значи това.

Президентът на Финландия: Ще подадем молба за членство в НАТО без отлагане

По-рано днес президентът и премиерът на Финландия обявиха, че страната трябва да влезе в Алианса „без забавяне”. Очаква се до дни същото да обяви и Швеция.

Решението на Финландия и Швеция да изоставят политиката на неутралитет е най-сериозната промяна в европейската сигурност от години.

Какво ще стане, ако Финландия и Швеция се присъединят към НАТО?

Предупреждение: Ако Швеция и Финландия са в НАТО, Русия може да разположи ядрени оръжия в Балтика

Според президента Саули Ниинисто присъединяването към НАТО не е ход срещу някого, а начин за засилване на безопасността на страната.

Финландия има над 1300 километра граница с Русия.

Москва на няколко пъти критикува перспективата съседната страна да влезе в НАТО и се закани, че ще вземе мерки.

„Определено е заплаха за нас. Това е очевидно. Казвам отново - разширяването на НАТО не прави нашия континент по-стабилен и сигурен”, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Русия не уточнява как ще реагира. Експертите не очакват придвижване на войски на север, защото руснаците силно се нуждаят от тях в Украйна. Могат да се очакват кибератаки и пропагандни кампании в социалните мрежи. Но финландците настояват, че единствената причина да влязат в НАТО е самата Русия и тяхната завоевателна война в съседна Украйна.

Войната в Украйна предизвика драматична промяна в настроенията на обществото във Финландия. Буквално за няколко месеца подкрепата за влизане в Алианса скочи от двайсетина процента до 76 при последното проучване.

Съединените щати, Великобритания, Германия и редица други страни приветстваха решението на Финландия. Според експерти, от военна гледна точка скандинавските страни имат капацитет, който не е за пренебрегване. При нужда финландците могат да призоват близо 300 000 души, преминали начална военна подготовка. А Швеция има една от най-модерните военни индустрии в света.

Източник и видео: NOVA

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.