Сигнализирай!

Испания въвежда 3 дни специален месечен отпуск за жени

Gospodari.com
Gospodari.com
13.05.2022 г.
24
0

Испания въвежда 3 дни специален месечен отпуск за жени, пише 9GAG.

Жените, които страдат от силни менструални болки, ще имат възможност да ползват до три почивни дни всеки месец. Предложението трябва да бъде одобрено от правителството на Испания през следващата седмица.

Анимационен герой, изобразяващ месечния цикъл на жените, предизвика спорове в Япония (видео)

Очаква се испанското правителство да одобри мярката като част от плана за реформа в областта на репродуктивното здраве и правата за аборт, според вестник El Pais .

Ако мярката бъде одобрена, Испания ще стане първата страна в Европа, която позволява на жените подобен специален месечен отпуск.

Няколко страни в Азия, включително Япония, Южна Корея и Тайван, вече предлагат подобен отпуск.

Снимка: iStock

Отпускът под медицински надзор може да бъде удължен и до пет дни за испанките, които страдат от тежки спазми, гадене, виене на свят и повръщане.

Според предходни проучвания на Международното списание за изследвания на околната среда и обществено здраве над 60% от младите жени по света страдат от силна менструална болка.

Жена пие менструалната си кръв “за здраве” и я ползва като козметика

Държавният секретар по въпросите на равенството и срещу насилието между половете Анхела Родригес коментира пред вестник El Periodico, че е важно да бъде уточнено какво е болезнена менструация. Това означава, че мярката няма да бъде прилагана при лек дискомфорт, а при сериозни симптоми като диария, силно главоболие, температура.

Част от мярката включва още въвеждане на по-ниско ДДС върху продуктите за женска хигиена. А в училищата и образователните центрове тези стоки ще бъдат безплатни.

Източник: 9GAG

Снимки: iStock

Испания въвежда 3 дни специален месечен отпуск за жени

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.