Сигнализирай!

Основният обвиняем за насилието над протестиращи осъди МП

Gospodari.com
Gospodari.com
13.05.2022 г.
32
0

Антон Андонов е бившият шеф на звеното за борба с безредиците в столичната специализирана полиция. Той е също и основният обвиняем за полицейско насилие под колоните на Министерския съвет по време на протестите през лятото на 2020 г.

МВР установи още 12 виновни за полицейско насилие срещу протестиращи (видео)

Сега Андонов съди Министерството на правосъдието за незаконно уволнение.

Той беше подслонен от МВР в Бюрото по защита, докато тази структура беше подчинена на главния прокурор. Когато бюрото премина към Министерството на правосъдието, Андонов беше уволнен. Той заведе дело срещу заповедта, с която през ноември м.г. тогавашният служебен правосъден министър Иван Демерджиев го уволни.

Брутални кадри от побой показа комисията за полицейско насилие в парламента (видео)

Делото му е разгледано лично от председателя на Административния съд в София Радостин Радков, който е отменил заповедта на Демерджиев и е присъдил министерството да плати на Андонов 660 лв. разноски (той е настоявал за 1200 лв.). Това съдебно решение не е окончателно и министерството може да го оспори пред Върховния административен съд. 

Мотивът за уволнението на Андонов е, че е бил в едногодишен изпитателен срок. През тези срок оценката му за изпълнение на длъжността е показала, че той не се справя.

За да бъде уволнен някого в тази хипотеза обаче трябва да са изпълнени едновременно две неща: за първи път да заема държавна служба и да не е изтекла една година от първото му назначаване на държавна служба. Както и органът по назначаването да прецени, че желае в рамките на този едногодишен срок да прекрати служебното правоотношение, без да дължи предизвестие и мотиви, обясни съдът.

Брутални кадри от побой показа комисията за полицейско насилие в парламента (видео)

Този едногодишен изпитателен срок започва от първоначалното назначаване на държавна служба. При Андонов това е било през 1994 г.

Софийска районна прокуратура отказва да даде информация отностно делото за полицейско насилие.

Основният обвиняем за насилието над протестиращи осъди МП

Източник: СЕГА

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.