Сигнализирай!

Пивоварите у нас намаляват производството на бира в пластмасови бутилки

Gospodari.com
Gospodari.com
25.05.2022 г.
16
0

Пивоварите у нас намаляват производството на бира в пластмасови бутилки.

Пуснатите на пазара пластмасови бутилки през миналата година са 1 206 тона по-малко в сравнение с количествата за 2020 г., сочат данни на браншовата организация на пивоварите.

В 13 града у нас организират инициативата „Бира за смет” (видео)

Изпълнителният директор на Съюза на пивоварите Ивана Радомирова обясни, че през 2020 г. са рециклирани 44 на сто от пуснатите на пазара над 7 000 тона пластмасови бутилки за бира. За миналата година делът на пластмасовите бутилки е 52%, а преди четири години е бил 60 на сто.

Снимки: pexels

Ивана Радомирова допълни, че в световен мащаб 56 на сто от рециклираните пластмасови опаковки намират пазар при производителите на килими и дрехи.

Отново изхвърлят тонове пластмаса в депо за строителни отпадъци (РЕПОРТАЖ)

Нужни са пет бутилки за направата на един квадратен метър полиестерен килим, фланелка с размер XXL или за пълнежа на едно яке за ски.

За изработването на една бейзболна шапка са достатъчни полиестерните влакна от две пластмасови бутилки.

В Индонезия създадоха музей само от пластмаса, събрана от замърсени реки и плажове (видео)

"Стъклото със съвсем малко вторична обработка има много приложения - от създаване на декоративни плочки и материали до възстановяване на ерозирали плажове", допълни Ивана Радомирова.

От Съюза на пивоварите са създали интерактивен екокалкулатор, с който потребителят може да види спестените въглеродни емисии според това колко бутилки изхвърля разделно. Целта ва екокалкулатора е да насърчи разделното събиране.

Общините във Велико Търново, Стара Загора, Хасково, Шумен и Лом ще получат специално изработените контейнери за разделно събиране на пластмасови бутилки. Те се бъдат осигурени безвъзмездно от браншовата организация.

Източник: в. Сега

Снимки и видео: pexels

Пивоварите у нас намаляват производството на бира в пластмасови бутилки

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.