Сигнализирай!

ДПС предложи възрастово препяствие пред Бойко Рашков към КПКОНПИ

Gospodari.com
Gospodari.com
14.06.2022 г.
44
0

Депутатите от ДПС в парламентарната комисия по превенция на корупцията опитаха да сложат допълнителни препятствия пред избора на председател на КПКОНПИ, съобщи СЕГА.

Бойко Рашков: Мястото в КПКОНПИ е свободно (видео)

По време на обсъждането на правилата за избор на шеф на Антикорупционната комисия от ДПС направиха предложение да се въведе пределна възраст от 65 г. за кандидатите. Това автоматично щеше да дисквалифицира Бойко Рашков, който е на 67 години, като потенциална кандидатура на "Продължаваме промяната".

Предложението бе на депутата от ДПС Александър Несторов.

Против идеята се изказа Иван Димитров от "Демократична България". Той заяви, че е от голямо значение натрупаният опит на по-възрастните кандидати.

Бъдещият председател на КПКОНПИ взе на прицел МРРБ (видео)

В крайна сметка поправката на ДПС не бе приета. Несторов направи и друго предложение за редакция. Той поиска новият шеф на КПКОНПИ да бъде избиран с мнозинство от 2/3 от народните представители. А не както е в момента с гласовете на половината от присъстващите в зала. 

"Разбирам, че колегите от ДПС много искат сегашния временно изпълняваш длъжността председател на КПКОНПИ да продължи", заяви Константин Бачийски от ПП.

Бойко Рашков оглавява КПКОНПИ, въпреки несъгласието на ИТН

Иван Димитров от ДБ също посочи, че такова изискване за квалифицирано мнозинство на практика ще блокира процедура по избор на нов председател. Така предложението на ДПС беше отхвърлено със 7 гласа "против" и само 2 гласа "за".

До избор за нов шеф на комисията най-вероятно ще се стигне, след като парламентът гласува законопроекта за противодействие на корупцията. Той беше внесен от в НС миналата седмица.

КПКОНПИ проверява транспортния министър за конфликт на интереси

Той предвижда сегашната антикорупционна комисия КПКОНПИ, която се занимава и с борбата с корупцията, и с конфликта на интереси, да се трансформира и да остане само с ресор отнемане на незаконно имущество - КОНПИ. В същото време се създава нова Комисия за противодействие на корупцията (КПК). В тази комисия се създава фигурата на разследващите инспектори.

ДПС предложи възрастово препяствие пред Бойко Рашков към КПКОНПИ

Източник: СЕГА

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.