Сигнализирай!

Гари Каспаров: Подкрепящите Путин са извън категориите за добро и зло

Gospodari.com
Gospodari.com
29.06.2022 г.
58
0

Гари Каспаров е смятан за един от най-великите шахматисти в историята. Петкратният световен шампион е роден в Баку, столицата на Азербайджан, син на арменка и евреин. След погромите срещу арменците през 1990 г. емигрира в Русия.

Той се занимава с политика от 2005 г. и често се изправя срещу Путин. Преди месец Каспаров бе обявен за чуждестранен агент.

Клуб Z разговаря с него в Европейския парламент в Брюксел.

Пречи ли на работата ви попадането в списъка на чуждестранните агенти? Заплашват ли ви открито?

Никой не ме заплашва. Ясно е, че трябва да проявявам някаква предпазливост, както и че има много страни, които сега не трябва да посещавам. Не бих тръгнал например не само за Турция, но и за Унгария, където смятам, че в момента далеч не е безопасно. За България не знам, още не съм мислил по въпроса.

Като шахматист бихте ли могъл да предскажете следващия ход на Путин? Очаквате ли да нападне страна членка на НАТО, например, Литва, а защо не и България?

Струва ми се, че България сега не е в сферата на неговите интереси. Но като имаме предвид, че той вече е преминал всички възможни граници и червени линии, това не трябва да се изключва. Не мисля, че сега е много вероятно, но все пак смятам, че са възможни различни провокации като проверка как ще се реагира. Например не точно войските да прекосят литовската граница, т.е. да бъде обявена реална война, а да бъде пусната ракета от територията на Калининград към Украйна през Литва.

Главното е да намери начин да провокира НАТО без пряко военно стълкновение. Това е точно в негов стил - да провери доколко НАТО е готова на някакви действия, тъй като днес никой не е твърдо убеден, че в случай на реален военен конфликт администрацията на Джо Байдън е готова на реален сблъсък с Русия. Ясно е, че във военно отношение всичко ще върви едностранно, но войната също така е политика и психология. Затова Путин непрекъснато проверява на какво е готова НАТО. И по обема помощ, която Украйна получава, е очевидно, че там се плашат от по-нататъшна ескалация.

Цялото интервю прочетете в Клуб "Z"!

Снимки: Facebook/Garry Kasparov

Гари Каспаров: Подкрепящите Путин са извън категориите добро и зло

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.