Сигнализирай!

Възстановиха газовите доставки от Русия към Германия по "Северен поток-1" (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
21.07.2022 г.
17
0

Възстановиха газовите доставки от Русия към Германия по "Северен поток-1". Газопроводът отново работи, като подаването на газ е нормализирано. В момента текат близо 2.8 милиона кубични метра на час, докато в сряда измерванията показваха нула.

Синьото гориво по газопровода беше спряно за 10 дни заради плануваната техническа профилактика.

ЕК призова страните от Общността да намалят потреблението на газ с 15%

Говорител на компанията Nord Stream, която управлява тръбата, заяви, че в четвъртък са декларирани обеми, съответстващи на доставяните непосредствено преди ремонта - приблизително 67 милиона кубически метра на ден. А това е близо 40% натоварване на газопровода.

Новината донесе известно облекчение сред европейските правителства, които се опасяваха, че Москва може да прекъсне подаването на газ окончателно.

Чака се турбината от Канада

От средата на юни "Северен поток-1" работи само при 40% от максималния си капацитет. Според Русия се чака газовата турбина за компресорната станция "Портовая", която се ремонтира в Канада.

Руският президент Владимир Путин заяви, че количествата газ ще продължат да спадат значително всеки ден, ако повредена турбина не бъде сменена.

Първоначално Канада отказваше да връща турбината заради санкциите срещу Русия. След преговори властите я изпратиха в Германия.

Не е ясно обаче дали след поставянето ѝ доставките по "Северен поток" ще се възобновят в пълен обем.

Към 26 юли "Газпром" трябва да спре за ремонт друга турбина във връзка с производството на електроенергия.

Германия продължава да зависи от волята на Русия

Въпреки че тази сутрин подаването на газ по "Северен поток-1" беше възобновено, Германия продължава да зависи от волята на Русия, заяви председателят на германския федерален енергиен регулатор Клаус Мюлер.

"Оставени сме на милостта на Русия, тъй като в момента те решават колко газ да пуснат по "Северен поток-1 ", каза Мюлер.

Русия изнудва

Руският държавен монополист "Газпром" вече спря доставките на 12 европейски страни, сред които България. Опасенията са, че Путин ще прекрати подаването на газ към страните от ЕС в отговор на европейските санкции за войната му в Украйна.

"Русия ни изнудва, Русия използва енергията като оръжие", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в сряда.

"Ако погледнем назад, ще видим, че месеци преди да започне войната в Украйна, Русия умишлено поддържаше газовите доставки възможно най-ниски – ограничавайки доставките, затегна пазара и повиши цените", поясни тя.

Проблемът обаче е, че на този етап Европа не може да компенсира изцяло руския газ с алтернативни доставки.

Източник: NOVA, Mediapool

Възстановиха газовите доставки от Русия към Германия по "Северен поток-1" (видео)

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.