Сигнализирай!

Увеличава се броят на пациентите с Covid-19, които губят слуха си

Gospodari.com
Gospodari.com
25.07.2022 г.
25
0

„Всеки ден пациенти с доказана или суспектна за Covid-19 инфекция биват диагностицирани с внезапна загуба на слуха поради засягане на слуховия нерв. Covid-19 практически може да засегне всеки орган поради тропизма на вируса към клетките на стените на малките съдове.“ Това обясни доц. д-р Тодор Попов, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Увеличават се болните от Covid-19 в съседна Гърция (видео)

iStock

Д-р Попов е доцент към катедра по УНГ болести и хирургия на глава и шия на МУ – София. Той е част от екипа на Клиниката по ушно-носно-гърлени болести в УМБАЛ „Царица Йоанна“ – ИСУЛ.

Лекарят обясни, че засягането на слуховия нерв се проявява с внезапно намаление на слуха. А понякога и с високочестотен шум.

Три нови области преминават в червената зона по заболеваемост от Covid-19

„Изключително важна е бързата реакция. При доказване на това състояние трябва да се започне болнично лечение с вливания. Колкото по-рано стартира терапията, толкова по-висок е шансът за спасяване на слуха. При липса на лечение обикновено намалението на слуха е необратимо, а по-късното търсене на решение става невъзможно“, предупреди той.

iStock

Всеки болен от коронавирус може да развие този симптом, без значение от възрастта. Подобни проблеми се наблюдават дори при деца.

Увеличава се броят на пациентите с Covid-19, които губят слуха си

Източник: bTV

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.