Сигнализирай!

Борис Джонсън може да стане новият генерален секретар на НАТО

Gospodari.com
Gospodari.com
27.07.2022 г.
31
0

Борис Джонсън може да стане новият генерален секретар на НАТО.

Кандидатурата на бившия британски премиер се подкрепя от Украйна и депутати от торите. Скептиците обаче смятат, че идеята ще се сблъска с  френско вето пише в. "Дейли Телеграф", цитиран от Dir.bg.

Според източници на изданието кандидатурата на Джонсън за поста генерален секретар на НАТО е подкрепена от представители на Консервативната партия. Сред тях са членовете на Комисията по отбрана Ричард Дракс и Марк Франсоа, както и бившият министър по излизането на Великобритания от Евросъюза Дейвид Дейвис.

Борис Джонсън се сбогува с британския парламент с цитат от “Терминатор 2” (видео)

"Партигейт" вече доведе до четири оставки от екипа на Борис Джонсън

Във Вашингтон биха подкрепили кандидатурата на Джонсън за поста заради позицията му спрямо Русия и недоверието на САЩ към представителите на ЕС.

За евентуалното назначаване на бившия британски премиер за генерален секретар на Алианса е необходимо единодушно решение на членовете на блока, на което той обаче не може да разчита, отбелязва изданието. Източници на вестника прогнозират, че френският президент Еманюел Макрон няма да подкрепи кандидатурата му.

Сегашният генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг беше назначен през 2014 г. за петгодишен мандат. През 2019 г. мандатът му беше удължен до октомври 2022 г. На фона на конфликта в Украйна беше решено Столтенберг да продължи да изпълнява задълженията си до 30 септември 2023 г.

Междувременно в сайта на офиса на президента на Украйна Володимир Зеленски бе публикувана петиция за предоставяне на украинско гражданство на Борис Джонсън и представяне на кандидатурата му за поста министър-председател на Украйна.

Джонсън пък обяви решението си да напусне поста на британски министър-председател в началото на юли. Решението му бе продиктувано от политическата криза в страната и вълната от оставки на членове на британското правителство.

"Положителните страни на решението са: световната подкрепа за Борис Джонсън; ясната позиция срещу военната инвазия в Украйна; и образованият политически, финансов и юридически опит", се посочва в петицията, която бе внесена във вторник. В сряда вече има над 4000 гласа. За да бъде разгледана, са необходими 25 000 гласа.

Източник: Dir.bg

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.