Сигнализирай!

Потвърдиха връщането на "Евролаб 2011" на "Капитан Андреево" (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
29.07.2022 г.
36
0

Върховният административен съд (ВАС) е отхвърлил искане от директора на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) Христо Даскалов за тълкуване на определението на върховните съдии, с което миналата седмица фирмата "Евролаб 2011" беше допусната отново да извършва товарене и разтоварване на камиони на граничния пункт "Капитан Андреево". На практика така върховните съдии потвърждават връщането на частната компания на границата, което беше постановено "безусловно и незабавно" на 19 юли, пише Свободна Европа.

"Евролаб 2011" извършваше фитосанитарния контрол на "Капитан Андреево" допреди няколко месеца, когато управляващите в оставка от "Продължаваме промяната" разкриха, че по времето на ГЕРБ компанията е монополизирала тази дейност на един от основните сухопътни входове на Европейския съюз (ЕС).

Съдът върна “Евролаб 2011” в помещенията на ГКПП “Капитан Андреево”

Христанов внесе документи за нарушенията на “Капитан Андреево” в ГДБОП (видео)

Покрай този случай се появиха обвинения в корупция, заплахи към политици, съмнения за контрабанда и пропуснати от държавата ползи за стотици милиони.

Разкритията за частния контрол на "Капитан Андреево" бяха посочени от премиера в оставка Кирил Петков като една от истинските причини за падането на кабинета му.

"Евролаб 2011" беше принудена да преустанови дейността си на "Капитан Андреево" и да освободи наетите от нея помещения там от директора на Българската агенция по безопасност на храните. Впоследствие фирмата подаде няколко жалби в съда, които миналата седмица бяха уважени от магистратите.

В понеделник Христо Даскалов е поискал от ВАС да разтълкува определението си, с което възстановява достъпа на "Евролаб 2011" до извършването на товаро-разтоварна дейност на граничния пункт.

С новия с акт върховните съдии потвърждават, че БАБХ не може да продължава да извършва тази дейност, защото европейски регламент задължава операторите "да предоставят на служителите на контролните органи достъп до животните и стоките на вносителите, които са под техен контрол".

"Предоставянето на достъп до стоките на вносителите безспорно включва товаро-разтоварна дейност. БАБХ не може сама да предоставя стоката пред себе си", посочва Върховният административен съд.

Даскалов е помолил и за тълкуване по повод неяснотата дали определението на ВАС трябва да се прилага и спрямо останалите оператори на "Капитан Андреево", които към 20 май са общо 20. В тази връзка магистратите посочват, че произнесеният от съда акт не засяга "трети лица, които изпълняват функциите на оператори по товаро-разтоварна дейност на ГКПП "Капитан Андреево".

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Видео: bTV

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.