Сигнализирай!

Boeing ще трябва да плати 200 милиона долара заради подвеждащи данни за самолетите 737 Max

Gospodari.com
Gospodari.com
23.09.2022 г.
9
0

Американската корпорация Boeing ще трябва да плати 200 милиона долара за уреждане на исковете на инвеститори заради подвеждащи данни за безопасността и системата за автоматичен контрол на полети на самолетите 737 Мах. А бившият президент на компанията Денис Мюйленбърг ще трябва да плати 1 милион долара. Това съобщи вчера Федералната комисия по ценни книжа и борси.

Припомняме, че два такива самолета катастрофираха през 2018 и 2019 г. и 346 души загубиха живота си.

Производителят на Boeing 777 приземява 128 самолета заради инцидента в Денвър

Нито Boeing, нито Мюйленбърг поемат вина за случилото се или признават, че са извършили нещо нередно. Въпреки това те се съгласиха да платят.

iStock

От Комисията заявиха, че компанията и нейният експрезидент са знаели, че системата за контрол на полета има проблеми с безопасността, но са подвели инвеститорите "в опит да реабилитират облика на Boeing".

А миналата 2021 г. компанията плати 2,5 милиарда долара по друго споразумение с Министерството на правосъдието на САЩ. По-голямата част от сумата бе за авиокомпаниите, чиито самолети 737 Мах бяха заземени за близо две години.

Ryanаir заземи три самолета Boeing 737, след като бяха открити пукнатини в структурата им

Първата фатална катастрофа със 737 Мах бе на индонезийската авиокомпания Lion Air. Летателното средство падна в Яванско море през октомври 2018 г. А няколко месеца по-късно същият модел на Ethiopian Airlines падна край Адис Абеба.

И в двата случая бе установено, че вината е била на системата за автоматичен контрол. Тя е насочила носа на самолета надолу заради грешно разчитане на данните от един датчик и пилотите не са успели да възстановят ръчния контрол върху полета.

Източник: DIR.bg

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.