Сигнализирай!

Наградиха Радев, Сакскобурготски, Първанов и Митрофанова за 120-ата годишнина на храма в Шипка

Gospodari.com
Gospodari.com
26.09.2022 г.
21
0

Вчера се навършиха 120 години от освещаването на храм "Свето Рождество Христово" в Шипка. 17- те камбани на храма, излети от 31 тона бронзови гилзи, събрани след боевете на Шипка, огласиха Розовата долина.

В тържествената света литургия се включиха четирима митрополити, десетки свещеници и два хора.

Сред миряните беше и Патриция Графигнатиева, правнучката на дипломата Граф Николай Игнатиев, подписал Санстефанския мирен договор и участвал в инициативния комитет за съграждането на храма, избрал и негово име. Тя пристигна от Дания за църковния юбилей.

Кой покани Митрофанова на честването на Съединението в Пловдив (видео)

"Ще повторя думите на митрополит Методий Кусев, който при освещаването на храма през 1902 г. казва: "Този храм е вечен символ на православната ни вяра, надеждата и любовта", посочи в словото си Старозагорският митрополит Киприан.

 Посолство на Русия в България

Той не пропусна да припомни за делото на майката на генерал Скобелев, Олга Скобелева и граф. Николай Игнатиев, основали инициативен комитет, събрал средства от дарения в Русия за съграждането на Божия дом в памет на героите от Шипченската епопея.

Президентът Румен Радев, бившият президент Георги Първанов, Симеон Сакскобурготски получиха почетни плакети "Свети Карп" на Старозагорската митрополия, в знак на благодарност за съхраняването на храма. Проф. Мария Нейкова, областен управител на Бургас, кметът на Казанлък Галина Стоянова и руският посланик Елеонора Митрофанова също получиха почетни плакети.

Източник: DIR.bg

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.