Сигнализирай!

Инсталацията "Водна паша" на Павел Койчев е експонирана в Южния парк

Gospodari.com
Gospodari.com
27.09.2022 г.
59
0

Инсталацията "Водна паша" на Павел Койчев е експонирана в Южния парк.

Скулптурната композиция вече се превърна в хит сред фотолюбителите, пише в. Сега.

Въпреки предварителните съобщения в медиите, според които то трябваше да се състои за Деня на София - 17 септември, авторът Павел Койчев заяви, че не е била такава идеята - напротив, от Общината са се стремили да откроят събитието от многото прояви, планирани за празника. Творецът сподели още, че по чисто административни причини откриването е било три пъти отлагано през 13-те години, в които той е работил над проекта.

Снимка: Facebook/Miroslav Borshosh

Художникът Иван Мудов “деконструира” българското знаме в нова арт инсталация

От разполагането на фигурите в Южния парк преди десетина дни 83-годишният скулптор не е ходил там, тъй като подготвя и голяма изложба със свои творби, която ще отвори врати в Градската галерия на Пловдив, зала "2019", на 13 октомври.

"Водна паша" изобразява пастир с оранжево наметало и стадо овце. Разположена е във водното огледало при входа на парка откъм бул. "Петко Ю. Тодоров". Първоначално инсталацията е създадена през 2009 г. от нетрайни материали и поставена в езерото край село Осиковица, до Правец. Авторът очаква тя да оцелее само няколко дни. Но "Водна паша" се съпротивлява срещу природните стихии цели десет години. Междувременно е допълнително "опакована" в стиропор, а после в смола за по-дълъг живот.

Днес "Водна паша" е с конструкция от неръждаема стомана, стъкло и отляти от месинг фигури.

Произведения на Койчев са притежание на Националната художествена галерия, на Софийската градска художествена галерия и други галерии в страната. Също и на частни колекции в Белгия, Австрия, Дания, САЩ и др. Досега в столицата имаше три негови скулптури на публични места. Пред сградата на общински културен институт "Красно село", пред американското посолство и в двора на Нов български университет.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.