Сигнализирай!

Руски хакери твърдят, че са сринали сайтове на български институции

Gospodari.com
Gospodari.com
15.10.2022 г.
19
0

Руски хакери твърдят, че са сринали сайтове на български институции. Сред тях са уеб адресите на президентството, финансовото министерство, правосъдното министерство, на здравеопазването, на отбраната и други.

„За предателство на Русия и доставка на оръжие на Украйна българското правителство е осъдено на срив на мрежата и срам!“, посочват руските хакери, нарекли себе си We are killnet, в пост в Telegram.

До част от посочените в съобщението сайтове достъп наистина няма.

От ГДБОП са потвърдили, че работят по хакерска атака от типа DDoS. Това е разпределителна атака за отказ от услугата, при която от заразени устройства се правят милиони заявки в секунда. Съответно той не може да ги изпълни.

Руски хакери работят в синхрон с армията на Русия, показва доклад

Припомняме, че според доклад на технологичния гигант Microsoft зад много от кибератаките срещу Украйна от началото на войната стоят хакери, свързани с правителството на Русия.

Според представителите на компанията, участвали в изследването, кибератаките са започнали година преди военната инвазия. Те са били синхронизирани и са се насочвали към едни и същи цели. Като пример се дава атаката срещу телевизионната кула в Киев на 1 март. В същия ден медийните компании в Украйна са били подложени на „унищожителна кибератака“. Друг от примерите е свързан с обсадата на Мариупол. Докато руската армия не открива начини да превземе града, хакерите, които се представят за местен жител, започват да разпращат имейли до украинците, в които разпространяват фалшивата новина, че те са „изоставени от правителството си“.

Снимка: iStock

Русия отрича връзки с базираните на територията на страната хакери.

Редица западни правителства, сред които и България, многократно са обвинявали Кремъл в сътрудничество и координация на кибератаки срещу сървъри на държавни институции и местни бизнеси.

През август бе оповестено, че хакери са откраднали данни, използвани от НАТО за войната в Украйна. Групата е действала спрямо голям европейски производител на оръжия. Сред откраднатите документи са и проекти, използвани от силите на НАТО по време на войната в Украйна.

Паневропейската компания със седалище във Франция обясни тогава, че информацията е била хакната от компрометиран външен хард диск. Но твърди, че нито един от секретните файлове не принадлежи на фирмата.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.