<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=127420" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Топлофикаци...

Руски хакери работят в синхрон с армията на Русия, показва доклад

29 Април 2022
0 684

Руски хакери работят в синхрон с армията на Русия, показва доклад, цитиран от Свободна Европа.

Хакери, свързани с правителството на Русия, стоят зад над 37 кибератаки срещу Украйна от началото на войната. Това се казва в доклад на технологичния гигант „Майкрософт“.

Според представителите на компанията, участвали в изследването, кибератаките са започнали година преди военната инвазия. Те са открили също, че атаките на хакерите са били синхронизирани и са се насочвали към едни и същи цели. Според „Майкрософт“ няма доказателства дали двете страни са имали общ план или просто са атакували едни и същи цели.

Като пример за синхрон от технологичния гигант дават атаката срещу телевизионната кула в Киев на 1 март. В същия ден медийните компании в Украйна са били подложени на „унищожителна кибератака“. Друг от примерите е свързан с обсадата на Мариупол. Докато руската армия не открива начини да превземе града, хакерите, които се представят за местен жител, започват да разпращат имейли до украинците, в които разпространяват фалшивата новина, че те са „изоставени от правителството си“.

Руски хакери работят в синхрон с армията на Русия, показва доклад

Внимание! Вие бяхте тролнати! (експеримент)

Би Би Си цитират и един от членовете на силите за киберсигурност на Украйна, според когото и към момента руските хакери нападат мрежите на мобилни оператори, както и операторите на енергийните мрежи в Украйна.

От години Русия отрича връзки с базираните на територията на страната хакери. Редица западни правителства, сред които и България, многократно са обвинявали Кремъл в сътрудничество и координация на кибератаки срещу сървъри на държавни институции и местни бизнеси.

Руски хакери работят в синхрон с армията на Русия, показва доклад

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции