Сигнализирай!

Нидерландия отново гласува против присъединяването на България към Шенген

Gospodari.com
Gospodari.com
20.10.2022 г.
27
0

Нидерландия отново гласува против присъединяването на България към Шенген.

Парламентът е приел резолюция, според която страната няма да гласува положително за присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство. Това съобщава нидерландският евродепутат София ин`т Велд, координатор на групата Renew в Комисията за граждански свободи на Европейският парламент, пише Romania Journal.

„За мое голямо съжаление преди няколко минути разбрах, че холандският парламент прие резолюция, в която се казва, че Холандия не трябва да гласува за присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство. Дълбоко съжалявам за това. Моята партия гласува против тази резолюция. Искаме Румъния и България незабавно да се присъединят към Шенгенското пространство. Вие изпълнихте необходимите критерии. Страхувам се, че министър-председателят на Холандия прави много малко, за да убеди парламента. Или да поеме отговорност и да каже, че в интерес на Европа ще се съгласи в Съвета. Трябва да разберете, че не всички в Холандия са против“, казва София ин`т Велд в изявление за Agerpres.

Европарламентът гласува за присъединяването на България към Шенген

Парламентът призовава да се анализира функционирането на върховенството на закона, намаляването на нивото на корупцията и организираната престъпност в двете страни.

Документът гласи, че проблемите, свързани с корупцията и организираната престъпност в страна от Шенген „могат да причинят големи проблеми за функционирането на граничния контрол на съответната държава и следователно биха могли да представляват риск за сигурността на Холандия и на целия Шенген".

Петков: Нидерландия ни е спирала за Шенген, защото сме лъгали

Преди обявяването на ветото президентът на Румъния Клаус Йоханис посочи, че страната има шанс да се присъедини към Шенгенското пространство. Но не и гаранция. Той приветства гласуването в ЕП на резолюцията за присъединяването на Румъния, България и Хърватия към Шенген. И подчерта, че това е политически вот.

Във вторник ЕП прие с голямо мнозинство предложение за резолюция. С нея призовава държавите-членки да позволят на Румъния и България да се присъединят към Шенгенското пространство, припомня Клуб Z. А парламентът на Нидерландия гласува резолюцията в деня, в който българският министър на вътрешните работи Иван Демерджиев обяви, че вратите на Шенген били широко отворени за нас.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.