Сигнализирай!

161 милиона долара глоба наложи Индия на Google

Gospodari.com
Gospodari.com
22.10.2022 г.
18
0

161 милиона долара глоба наложи Индия на Google, съобщава BBC. Причината за санкцията са "нелояли практики", изразяващи се в използване на операционната си система Android, за да доминира на пазара.

Регулаторният орган за защита на конкуренцията в страната обвини технологичния гигант, че е сключил "едностранни споразумения" с производителите на смартфони. Така осигурил "господстването" на приложенията си. Оттам са наредили на Google да "прекрати и да се въздържа" от подобни нелоялни практики.

Междувременно индийската Комисия за защита на конкуренцията обяви, че компанията злоупотребява с лицензирането на своята операционна система Android за редица смартфони, уеб търсачки, браузъри и услуги за видео хостинг.

От Комисията твърдят, че Google е сключвал принудителни споразумения с големите играчи в тази област. Така гарантирал използването на нейния пакет от приложения - като Google Chrome, YouTube, Google Maps и други.

В изявлението се допълва, че тази практика "задушава" конкуренцията и дава на Google непрекъснат достъп до потребителски данни и доходоносни възможности за реклама.

От Комисията за защита на конкуренцията също настояват да не се принуждават производителите на устройства да инсталират предварително приложенията на Google. По този начин да се позволи на производителите и потребителите да инсталират приложения по свой избор.

Към момента технологичният гигант все още не е коментирал нито глобата, нито обвиненията. Срещу него се водят редица антитръстови (антиконкурентни) дела в Индия. Разследването, свързано с Android, започна през 2019 г. след оплаквания от потребители на смартфони с тази операционна мрежа. В Европа регулаторните органи наложиха глоба от 5 млрд. долара на компанията за нелоялно предимство на пазара.

Рекордната глоба на Google за нарушаване на конкуренцията бе потвърдена от Европейския съд

През септември стана ясно, че най-голямата търсачка ще плати глоба и по друго дело - водено в Европейския съд.

Антитръстовият орган на ЕС наложи общо 8.25 млрд. евро глоби на търсачката в три разследвания, продължили повече от десетилетие.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.