Сигнализирай!

Вижте с колко е поскъпнал животът у нас (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
25.10.2022 г.
42
0

Вижте с колко е поскъпнал животът у нас. КНСБ обяви, че нарастването на средствата за живот в България наближава 20% годишна база.

Така нетният месечен доход за един работещ през септември 2022 година става 1320 лв. Тричленно семейство трябва да разполага с поне 2376 лв. Това означава, че всеки от работещите членове трябва да се подписва на брутно възнаграждение от 1530 лв. При сам работещ брутното възнаграждение трябва да е поне 1701 лв.

Годишната инфлация у нас достигна 17.7%

Данните изнесе президентът на КНСБ Пламен Димитров на пресконференция на конфедерацията и Института за социални и синдикални изследвания.

Според тях, спрямо миналата година брутното измерение на тричленно домакинство е нараснало с около 504 лв. А на едно лице с 252 лв.

България е сред страните в Европа с висока инфлация

У нас през септември тя достига 18,7% или 15,2% на годишна база при средна за Европа около 11,8%. При хранителните продукти обаче увеличението тук достига 25,2%, което е по-високо от ръста във Франция, Хърватия и Гърция, и по-ниско от Прибалтийските републики Литва, Латвия и Естония. Това посочват данни на Евростат, цитирани от NOVA.

На годишна база млечните продукти са се увеличили с около 50% А при захарта това увеличение достига 82%.

От синдиката посочват, че основната причина за растящата инфлация е поскъпването на горивата.

Инфлацията изпреварва ръста на заплатите в почти всички сектори

През изминалото тримесечие природният газ е поскъпнал пет пъти повече спрямо миналата година за същия период. Цената на тока за бизнеса и през третото тримесечие се задържа на високи нива. Повишението е с около 4 пъти по-високо в сравнение със същия период на 2021 г. Оттам и цените в промишлеността са се покачили, като в някои случаи търговската надценка не е аргументирана. По-големи разходи битовите потребители имат заради увеличението на цената на водата от 1 юли със средно около 40%.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.