Сигнализирай!

Банк Росии: Русия ще изпадне в дълбока рецесия тази година

Gospodari.com
Gospodari.com
04.11.2022 г.
25
0

Централната банка на Русия "Банк Росии" излезе с прогнози, според които Русия ще изпадне в най-дълбоката рецесия от всяка друга голяма икономика тази година. За това съобщава The Wall Street Journal.

По-високите енергийни цени спомогнаха за смекчаването на ефекта на многобройните санкции и войната върху руската икономика. Страната обаче е изправена пред огромна загуба на приходи през следващото десетилетие. Икономистите прогнозират мрачно бъдеще, тъй като печалбите от високите цени на енергията избледняват, а санкциите се затягат. Междувременно Западът се опитва да замени руския петрол и газ.

Положението в Русия изглежда по-добре от очакваното

Със забавянето на глобалната икономика, Русия ще изпадне в дълбока рецесия. Икономиката на страната страда от въздействието на санкциите и оттеглянето на множество западни бизнеси след началото на войната през февруари. Прогнозата на централната банка за спад на брутния вътрешен продукт (БВП) между 3% и 3,5% тази година е по-малко от очакваното след началото на конфликта. Непосредствено след инвазията банката очакваше икономиката да се свие между 8% и 10% тази година и с цели 3% през 2023 г. Сега прогнозите са БВП да се свие между 1% и 4% през следващата година.

„Спадът на БВП ще бъде по-малко значителен от очакваното“, заявява управителят на Банк Росии, Елвира Набиулина.

Въпреки това, очакваното свиване вероятно ще бъде най-значителното, регистрирано от член на Групата на 20-те най-големи икономики (Г-20).

Санкциите водят до “примитивизация на икономиката” и бъдеще на “консерва” за Русия

Войната е струвала на Русия повече от 7% от БВП

Преди нахлуването на Русия в Украйна , централната банка очакваше икономиката да нарасне с 3% през 2022 г. Това означава, че войната е струвала на страната повече от 7% от нейния БВП в загубено производство само тази година.

Банк Росии остави основния си лихвен процент непроменен в началото. Това обаче бе последвано от шест поредни намаления - от 20% на 7,5%. Политиците успяха да стабилизират рублата и финансовата система на страната след западните санкции.

iStock

Висши политици в Москва били притеснени от санкциите и разпадащата се икономика

Централната банка обаче предупреди, че икономиката може да претърпи по-голям спад на производството през следващата година. Това важи особено ако по-строги санкции бъдат наложени на Русия или търсенето намалее вследствие на забавянето на световната икономика.

„Трудностите са свързани с приспособяването на икономиката към ограниченията, които бяха въведени по-рано“, заявява г-жа Набиулина. „Тази адаптация се случва по-добре от нашите очаквания. Това обаче не означава, че по-нататък ще бъде лесно. Разбира се, външният натиск остава. Може да стане по-силен, ние сме наясно с това."

От финансовата институция посочиха също, че растежът може да пострада поради мобилизацията, обявена от Владимир Путин. „По-късно това може да има проинфлационно въздействие поради недостиг на някои специализирани умения“, обясни г-жа Набиулина.

iStock

Санкциите и доброволното оттегляне на западния бизнес удариха тежко някои части на икономиката. Според данни, публикувани в сряда от Федералната служба за държавна статистика, производството на автомобили през септември е било по-малко от половината от нивото си година по-рано.

"Енергиен тероризъм"

Въздействието на всички тези фактори върху икономиката на Русия обаче бе смекчено от скок в приходите от износ на енергия. Стабилното намаляване от страна на доставките на природен газ за Европа до около 20% от нивата им от предходната година през септември повиши печалбите на Русия, като изпрати световните енергийни цени рязко нагоре.

Русия се справя с икономическата и финансова агресия на Запада, твърди Путин (видео)

iStock

Ново проучване на изследователския институт Bruegel изчислява, че по-високите цени са увеличили приходите на Русия от износ на енергия със 120 милиарда долара през първите девет месеца на годината. Икономисти изчисляват, че Русия ще запише излишък във външните си приходи и разходи от около 240 милиарда долара през 2022 г. За следващата година те прогнозират този излишък да възлиза на 100 милиарда долара.

Ще продължи ли Русия да печели от енергийната ситуация?

Скокът в приходите от енергия обаче едва ли ще продължи. Според Международната агенция по енергетика Русия ще претърпи постоянен спад в производството на енергия в резултат на нахлуването в Украйна и последвалата загуба на доверие на Европа в страната.

„Руският износ на изкопаеми горива никога не се връща – в нито един от нашите сценарии – до нивата, наблюдавани през 2021 г.“, се казва в доклад на МАЕ от октомври.

iStock

Организацията прогнозира, че делът на Русия в глобалния износ на петрол и газ може да намалее наполовина до 2030 г. Малко вероятно е Китай да замени изгубените европейски пазари предвид амбициите си да намали въглеродните емисии.

Какъв ефект ще има това върху Европа?

Загубата на руските доставки със сигурност ще окаже влияние върху европейските икономики. Експерти очакват производството да спадне в края на тази година, тъй като потреблението на енергия се повишава в студените месеци.

Данните, публикувани в петък, обаче показват, че най-големите икономики в Европа се оказват по-издръжливи на повишаващите се енерийни разходи от очакваното. Германската статистическа агенция заявява, че отчита ръст през трите месеца до септември въпреки съкращенията на производството в някои енергоемки производства.

Путин тласка германската икономика към точката на пречупване

„Когато гледаме глобалната и европейска перспектива, виждаме по-нисък растеж. Не се предвиждат обаче дълбоки рецесии като в Русия“. Това заяви Алфред Камер, ръководител на европейския отдел на Международния валутен фонд.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.