Сигнализирай!

Иран подготвя масови екзекуции на поне 14 000 противници на режима

Gospodari.com
Gospodari.com
08.11.2022 г.
20
0

Иран подготвя масови екзекуции на поне 14 000 противници на режима на аятоласите. За екзекуциите на арестуваните протестиращи призоваха 227 от общо 290 депутати. Около 14-15 000 души са задържани само през последния месец.

Силите за сигурност в Иран са стреляли по хора, събрали се на гроба на Амини (видео)

В декларацията на радикалните депутати, прочетена в неделя в парламента, протестиращите са наречени "мохареб". Буквалният превод от арабски на думата значи "воин". В шериата обаче означава "врат на Бога" и се наказва със смърт. Те сравниха протестиращите с ИДИЛ, чийто членове "атакуват живота и имуществото на хората…"

Иранският режим досега е повдигнал официални обвинения на над 1000 души в „мохареб“, „корупция“, „незаконни събирания срещу националната сигурност“ и „конфронтация с Ислямската република“.

Депутатите описват протестите като "бунтове" и обвиняват "САЩ и други врагове", че подтикват към насилие, организират митинги и предоставят финансова подкрепа и оръжия, за да контролират протестите. Подобно обвинение бе направено за първи път от върховния лидер Али Хаменей.

Протестиращи в югоизточен Иран искат “смърт за диктатора” (видео)

А президентът Ибрахим Раиси обвини „враговете на Ислямската република“ в подклаждането на протестите, повтаряйки казаното от Хаменей. Председателят на парламента Мохамад-Багер Калибаф обеща, че парламентът ще предприеме действия за промяна на поведението на нравствената полиция в опит да успокои протестиращите.

Всеки ден излизат нови сведения за зверствата, на които са подложени протестиращите. По-рано през ноември 40 адвокати излязоха със заявление, че вече не искат Ислямска държава. Те призоваха своите колеги да защитят хората.

Социалните мрежи в Иран са блокирани (видео)

Припомняме, че в средата на септември 22-годишната Махса Амини бе задържана от иранската морална полиция, защото хиджабът ѝ е бил поставен грешно. Амини е била жестоко убита по време на задържането ѝ, което доведе до огромните протести в страната.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.