Сигнализирай!

Все повече българи работят след пенсионирането си

Gospodari.com
Gospodari.com
16.11.2022 г.
26
0

Изследване на Българската стопанска камара (БСК) показва, че все повече българи продължават да работят след пенсионирането си.

Насочили ли сме се към демографска катастрофа?

Според проучването броят на работещите пенсионери между 2014 и 2018 г. се е повишил с около 30%. През 2018 г. техният брой е 295 500 души. Анализаторът от БСК Светлана Дончева коментира резултатите:

"Това са тенденциите, които естествено се налагат поради демографската криза, прерастваща в катастрофа, която още не сме осъзнали."

Трите сектора, в които застаряването на работната сила се усеща най-силно, са преработващата промишленост, образованието и здравеопазването. Според проучването най-много млади хора работят в IT сектора, както и във финансовия и застрахователния бранш.

Близо 20% от лекарите у нас са пенсионери, сред тях и над 80-годишни

iStock

Ефектът от застаряващото население влияе на почти всички сфери на икономическия живот. Конкурентоспособността на българските компании е пряко засегната от липсата на висококвалифицирани специалисти.

Според последното преброяване на населението на НСИ, броят на трудоспособното население в България е намалял с 415 000 души само за 10 години. Дончева изрази опасения, че тази тенденция ще се задълбочи, ако не бъдат приложени адекватни политики.

За всеки 100 човека, които се пенсионират, едва 69 идват на тяхното място

В същото време средната продължителност на живота също се е увеличила. Това естествено води и до увеличаване на периода, в който един човек може да бъде трудово активен.

Пенсионери, но работят: какви са правилата в Германия?

Според Дончева до 2037 г. двата пола ще се изравнят по критерия възраст и ще се пенсионират на 65 години.

"Този процес на все по-дълъг трудов живот, съчетан с негативните демографски процеси, които водят до намаляване на общия брой трудоспособно население, определя все по-голямото значение на т. нар. поколение Т (традиционалистите). Това са хората, които са израснали в периода на утвърждаване на социализма и държавната планова икономика и на които им се налага да удължават своя престой на работното място, защото няма кой да ги замести", поясни експертът.

Коефициентът на демографско заместване в България е изключително нисък - 69/100. Тоест на всеки 100 човека, които се пенсионират, едва 69 ги заместват. Останалите 31 обикновено се заместват от хора, които вече са се пенсионирали. Според Дончева все по-често ще виждаме работещи пенсионери.

В проучването се посочва и конфликтът между старите и новите поколения на работното място. Разбирането на поколението Т, че успехите и израстването в йерархията идват след дълги години упорита работа е в директен сблъсък с вижданията на младите, за които успехът и издигането могат да се случат "за една нощ".

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.