Сигнализирай!

Зимата ще застраши живота на милиони хора в Украйна, предупреждава СЗО

Gospodari.com
Gospodari.com
21.11.2022 г.
30
0

Зимата ще застраши живота на милиони хора в Украйна, предупреждава СЗО.

Според Световната здравна организация (СЗО) предстоящата зима ще бъде "животозастрашаваща" за милиони украинци след поредицата от опустошителни руски атаки срещу енергийната мрежа на страната.

https://twitter.com/hans_kluge/status/1594760382635118592

"Просто казано, тази зима ще бъде борба за оцеляване", заяви регионалният директор за Европа Ханс Клуге пред репортери при посещението си в Киев, предава БНТ.

Клуге подчерта, че повредите в енергийната инфраструктура на Украйна, причинени от многобройните ракетни удари, "вече оказват влияние върху здравната система и здравето на хората".

Повече от 8300 мирни граждани са загинали заради войната в Украйна

https://twitter.com/Denys_Shmyhal/status/1594679458715553794

От началото на руската инвазия през февруари СЗО е регистрирала повече от 700 нападения срещу здравни заведения в Украйна. Това е "явно нарушение" на международното хуманитарно право, подчерта Клуге. По думите му продължаващите атаки срещу здравната и енергийната инфраструктура означават, че стотици болници и здравни заведения вече не функционират пълноценно.

Очакванията са още милиони да напуснат домовете си в търсене на топлина и безопасност.

Междувременно седмица след освобождаването на Херсон, градът е изправен пред нова опасност - руските бомбардировки.

В 271-я ден от войната продължават да се водят тежки сражения в Източна Украйна. Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че само в неделя руските части са нанесели над 400 удари с артилерия. През следващите дни украинските власти ще се опитат да организират евакуация на желаещите да напуснат Херсон. Идеята е да ги прехвърлят в западната част на страната.

За обстрел над най-голямата атомна електроцентрала съобщиха представители на Международната агенция по атомна енергия рано в понеделник. Експертите на МААЕ от месеци наблюдават отблизо случващото се в района на АЕЦ “Запороже” в Укирайна. По техни данни, няма пострадали, както и щети по инфраструктурата на реакторите.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.