Сигнализирай!

Цигарите поскъпват от 1 март

Gospodari.com
Gospodari.com
23.11.2022 г.
33
0

Цигарите ще поскъпнат от 1 март. Това предвижда акцизният календар на Министерството на финансите, който депутатите приеха на първо четене през изменения на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК). Увеличението афектира всички тютюневи изделия.

С 20 стотинки повече за кутия цигари от догодина?

Промените бяха приети със 154 гласа "за", 1 "против" и 26 въздържали се.

Най-голямо ще е увеличението при нагреваемите тютюневи изделия - с 21%, а най-малко при класическите цигари - 5%. До 2026 г. се очаква нагреваемите тютюневи изделия да поскъпнат със 72%, цигарите с 20%, а останалите продукти с 46%, сочи акцизният календар.

iStock

В мотивите към законопроекта се посочва, че е постъпило искане от бранша за въвеждане на акцизен календар за период от четири години напред, считано от 1 март 2023 г., с цел да се постигне балансирано увеличение на минималното акцизно облагане на цигарите и останалите свързани категории тютюневи изделия, включително електронните цигари, съдържащи никотин.

Ще успее ли Великобритания да откаже британците от цигарите

Защо поскъпват тютюневите изделия?

Това предразполага за предвидимост на данъчната и регулаторна среда и избягване на рязкото повишаване на акцизните съставки. С приемането на предложението ще се въведат успешни европейски практики и ще се намали изоставането на страната ни спрямо останалите страни в ЕС и средните нива на акцизното облагане на цигарите, което е над 150 евро на хиляда къса към текущите в България 90 евро на хиляда къса, се посочва в мотивите към законопроекта.

В доклада на бюджетната комисия пише, че предлагането на малко по-високи нива на облагане е съобразено с разпоредбите на директивата за промяна на акцизната директива. Тя се очаква да бъде внесена от Европейската комисия на 8 декември 2022 г.

С измененията в ДОПК се въвеждат в българското законодателство и изискванията на европейска директива да се обменя автоматично информация. Тя се получава от цифровите платформи за търговците, които осъществяват дейност чрез тези платформи.

iStock

Какво в действителност пушат актьорите в киното, вместо цигари (видео)

ЕК отбелязва, че около 40 и 60% от доходите, които се реализират чрез цифровите платформи, не се декларират. Това ще даде възможност на всички администрации да следят дали търговците декларират реални доходи.

Депутатите решиха срокът за предложения между първо и второ четене на законопроекта да бъде съкратен на три дни.

А самото увеличение може да мотивира част от пушачите да се откажат от вредния навик.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.