Сигнализирай!

Спират Големия адронен колайдер преждевременно заради цените на тока

Gospodari.com
Gospodari.com
28.11.2022 г.
50
0

Спират Големия адронен колайдер преждевременно заради цените на тока. Мярката се дължи на енергийната криза, подхранвана от войната на Русия в Украйна, съобщава Euronews.

Ускорителят на частици е разположен на границата между Швейцария и Франция и е най-големият подобен уред в света. На неговата дейност дължим редица открития в областта на физиката и медицината.

Защо се разширява Вселената и кога това ще спре?

Лабораторията на Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) използва средно 1,3 терават часа електроенергия на година, което се равнява приблизително на един град с 230 000 жители. Само ускорителят консумира над половината от това потребление.

iStock

Ежегодно уредът спира работа през зимата, когато консумацията на електроенергия е най-висока. Но тази година това се случва значително по-рано. Той ще спре работа днес - две седмици по-рано от обичайното. Като използването му през следващата 2023 година ще бъде намалено с до 20%, посочва Euronews. От ЦЕРН имат готовност и за пълно спиране на дейността на лабораторията, ако енергийните ресурси на Франция и Европа пострадат от кризата.

Хигс бозона

Едно от ключовите открития на ускорителя е доказването на съществуването на Хигс бозона. То бе направено от лабораторията на ЦЕРН на 14 март 2013 година. Съществуването бе теоретично предсказано от Питър Хигс и независимо от Франсоа Англер в рамките на т. нар. Стандартен модел. Двамата учени получават за експерименталното регистриране Нобелова награда за физика.

Ален Аспект, Джон Клаузър и Антон Цайлингер взеха Нобеловата награда за физика

През 1964 година Питър Хигс и негови колеги твърдят, че навсякъде в пространството съществува едно поле и всички елементарни частици, освен фотоните и глуоните, взаимодействат с него. Ако хипотезата на Хигс е вярна, то тогава съществува елементарна частица, която е свързана с това поле, но не е самото Хигсово поле. А се ражда, живее известно време и се разпада.

iStock

Преждевременното затваряне на ускорителя ще отложи планираните експерименти за следващите години, а други вероятно ще бъдат спрени в бъдеще.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.