Сигнализирай!

Поръчката на МЗ за медицински хеликоптери е прекратена

Gospodari.com
Gospodari.com
29.11.2022 г.
26
0

Поръчката на Министерството на здравеопазването (МЗ) за медицински хеликоптери е прекратена на 23 ноември. За това съобщава СЕГА. Така България остава единствената държава в ЕС без медицински хеликоптери за още дълго време.

Причината е, че на обществената поръчка за санитарни превозни средства за транспорт по въздух се е явил само един кандидат. Офертата отговаря на техническите изисквания на българската страна, но надвишава обявения от правителството бюджет от 102 589 827, 80 лв без ДДС.

България купува 6 хеликоптера за спешна медицинска помощ

Офертата на кандидата надхвърля бюджета, обявен от правителството, с над 20 млн. лв.

Обществената поръчка бе обявена в края на редовното правителство на четворната коалиция на 19 юли. Финансирането идва от ОП "Региони в растеж" 2014-2020 г. и Националния план за възстановяване и устойчивост. Първият хеликоптер трябваше да бъде получен до 1 декември 2023 г., а шестте да са доставени до 30 април 2026 г.

Италианската компания Leonardo S.p.A. е единственият явил се кандидат на конкурса. Тяхното предложение се оценява на 123 363 956 лв. без ДДС. Единичната цена на един медицински хеликоптер надвишава с над 3 милиона лв. максимално допустимата сума, която е 16,5 млн. лв. според обявения от правителството максимален финансов ресурс.

iStock

Поради тази причина кандидатът е отхвърлен, и понеже е единствен - поръчката се прекратява.

Според Mediapool други кандидати не са се явили, тъй като България е заложила неизпълнимо високи изисквания за цената, която предлага.

България ще чака години наред доставка на медицински хеликоптери

Третият транш по Плана за възстановяване и устойчивост е застрашен

СЕГА отбелязва, че проваленият търг е възможно да застраши третия транш по Плана за възстановяване и устойчивост. Той възлиза на общо 749 милиона евро. Наличието на договор за доставка на хеликоптерите е едно от условията за третото плащане. До края на юни месец България трябва да е изпълнила тези условия, за да получи пълната сума. Ако не е, страната може да поиска само частично плащане.

Видео: "Лице в лице", bTV

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.