Сигнализирай!

Минеков нарече "блато" скандала с Народния театър и се закани да го "изсуши"

Gospodari.com
Gospodari.com
01.12.2022 г.
25
0

Министър Минеков нарече "блато" скандала с Народния театър и се закани да го "изсуши".

"Това, което се случи в Народния театър, е абсолютно безобразие, възмутен съм. Ако директорът не извади себе си от блатото, то ви обещавам, че блатото ще е изсушено. Числото освободени вече е впечатляващо, обезщетенията, които са получени също са впечатляващи." Това заяви служебният министър на културата Велислав Минеков на брифинг пред журналисти.

Поредна оставка в Народния театър заради вътрешен скандал

“Това е унизяващо”

Той обясни, че режисьорът Морфов е получил обвинение, подписано от директора на театъра Васил Василев и после е разпитан в полицията. Министърът посочи, че след това е имало съд и са били привикани профсъюзни дейци и други хора, които са молени да се подпишат под декларация на театъра. Той добави, че хора са молени да напуснат театъра и дори артист е бил изгонен с крясъци.

“Става дума за насилие, което не прекъсва”, категоричен е той.

Подписка

Междувременно стана ясно, че 47 актьори изпратиха до медиите отворено писмо в защита на директора Васил Василев. В него артистите посочват, че за краткото време, в което е на поста, е успял да създаде здрава и щедра творческа среда.

Васил Василев. Facebook

„Театърът заработи на пълни обороти с ново усещане за смисъл. Да дишаш, докато работиш, да виждаш хоризонт и реални възможности, да си пълен с енергия и удовлетвореност, когато влизаш в театъра, е твърде ценен дар! Вярваме, че г-н Васил Василев има способностите и волята да продължи по този път. Надяваме се, че възникващите проблеми ще бъдат решавани. От
нас. Тук. В Театъра. Където изкуството е приоритет. Както за нас, така и за зрителите!”, заявяват актьорите.

Сред имената четем тези на звездите на Народния театър Владимир Карамазов, Владимир Пенев, Ана Пападопулу, Деян Донков, Александа Василева, Антон Радичев, Жорета Николова и много други.

Щети за милиони левове нанесе бурята и на Народния театър

БулФото

Служебният министър каза, че при подписка организирана от директор той винаги се съмнява. “Не подозирам, знам как става. Молбата е такава, че да не може да не се приеме от служителите. Тези подписки не ги приемам и ги изхвърлям в кошчето”, отбеляза той.

Той допълни, че всичко е в ръцете на директора Васил Василев и призова Василев да направи необходимото или да напусне.

Служебният министър коментира, че процедурно при липса или отстраняване на директора следващият класиран в конкурса трябва да бъде поканен да заеме неговия пост, а при отказ се назначава нов конкурс.

Минеков коментира, че смяната на директор винаги е съпътстваща с буйни реакции, но пък после е посрещнат с любов. По думите му това е част от народопсихологията на българина.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.