<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=151065" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Общинските с...

Поредна оставка в Народния театър заради вътрешен скандал

15 Ноември 2022
0 296

Поредна оставка в Народния театър. Новината за напускането на един от тримата главни режисьори на трупата идва на фона на вътрешен скандал, който набра сила в последните седмици в културната институция, пише Свободна Европа.

Конфликтът в екипа стана публичен на 29 октомври, когато на вратата на пиара на Народния театър Велислава Кръстева се появиха надписи „ДПС“, а табелката с името и длъжността ѝ беше откъртена. На нейно място имаше надписи на ръка „Връзки с обществеността на Ахмед Доган“ и „Изчезвай“.

Впоследствие един от тримата главни режисьори на театъра Александър Морфов обяви в отворено писмо, че надписите са негово дело в знак на протест, че на 2 октомври пиарът на Народния театър Кръстева е придружила до избирателната секция почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Няколко дни по-късно назначеният през лятото за главен драматург Захари Карабашлиев подаде оставка с мотива, че не желае името му да се спряга в политически интриги.

Поредна оставка в Народния театър заради вътрешен скандал

Кръстева беше назначена начело на отдел “Връзки с обществеността” на Народен театър “Иван Вазов” в началото на юни от директора Васил Василев.

Тя е бивш пиар и говорител на Движението за права и свободи и два пъти депутат от листата му. Кръстева е съвносител на няколко законопроекта заедно със санкционирания от САЩ за корупция депутат и бизнесмен Делян Пеевски.

Във вторник стана ясно, че и Явор Гърдев е депозирал своята оставка като режисьор в Народния театър “Иван Вазов”. Това каза самият той в предаването “Лице в лице” по bTV. По думите на режисьора оставката му има “срок на падеж”. Той изтича в деня след премиерата на постановката му “Великденско вино” на 30 октомври.

Явор Гърдев уточнява, че оставката на пиара на Народния театър се иска не само от Александър Морфов. Причината – “нетактичния” ѝ ход на изборите, който е обвързал Народния театър с неща, които хвърлят съмнение върху неговата репутация.

В неделя служебният министър на културата Велислав Минеков обяви, че е започнал проверка на културната институция.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Поредна оставка в Народния театър заради вътрешен скандал

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции