Сигнализирай!

Русия изтегля силите си от градовете срещу Херсон

Gospodari.com
Gospodari.com
02.12.2022 г.
32
0

Според твърдения на украинската армия, Русия изтегля силите си от градовете срещу Херсон, на противоположния бряг на река Днепър. Това е първият официален украински доклад за руско изтегляне от основната фронтова линия на юг.

В изявлението се дават ограничени подробности и не се споменава за преминаването на Днепър от украинските. Украинските власти заявиха, че Русия е засилила обстрела през реката, спирайки тока в Херсон отново. Електричеството в Херсон се завърна за кратко три седмици, след като руските войски напуснаха града и избягаха през реката.

Откакто Русия изостави Херсон миналия месец, реката представлява целия южен участък на фронта. За това съобщава The Guardian.

iStock

13 000 войници е загубила Украйна от началото на руската инвазия

Русия е предупредила цивилните да напуснат градовете в радиус от 15 км от реката. Тя също така е изтеглила гражданската си администрация от гр. Нова Каховка на брега. Според украинските власти Русия е изтеглила и част от артилерията до реката към по-безопасни позиции.

„В селището Олешки се наблюдава намаляване на броя на руските войници и военна техника.“ Това заявиха военните, имайки предвид района срещу Херсон, от другата страна на разрушения мост над р. Днепър.

„Вражеските войски бяха изтеглени от някои населени места в Херсонска област и разпръснати в горски ивици по протежение на участъка от магистралата Олешки – Хола Пристан." Съобщението визира 25-километров участък от пътя през крайречни градове, разпръснати в гората на отсрещния бряг на Днепър.

Кога ще приключи войната в Украйна?

Според информацията повечето от руските войски в района са съставени от наскоро мобилизирани резервисти. Това предполага, че най-добре обучените професионални войски на Москва вече са го напуснали. Ройтерс не може независимо да потвърди доклада.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.