Сигнализирай!

15 километра от магистрала "Хемус" ще се строят поне 5 години

Gospodari.com
Gospodari.com
06.12.2022 г.
25
0

15 километра от магистрала "Хемус" ще се строи поне 5 години. Това заяви служебният регионален министър Иван Шишков пред Народното събрание. Той представи напредъка на строителството на първите три участъка на автомагистрала "Хемус". Министърът отговори на въпрос по темата на депутата от "Продължаваме промяната" Настимир Ананиев по време на парламентарния контрол

По думите му строителните работи по първия участък (лот 1) от пътен възел "Боаза" до пътен възел "Дерманци" са изпълнени на 60%. В лот 2 са извършени 20% от предвидените дейности. В третата част - от п. в. "Каленик" до връзката с пътя Плевен - Ловеч, са реализирани 46% от заложените работи.

Очаквало се строителството на трите участъка от "Хемус" до пътя Плевен - Ловеч, които са с дължина 51.54 км, да завърши в периода 2024 - 2025 г. "Този срок е заради натрупано забавяне от януари до август 2022 г. Дължи се на финансова неяснота за заплащането на извършването на строително-монтажните работи". Така Шишков обясни забавянето с недобре свършена работа от предишното коалиционно правителство.

Лот 1 е с дължина 15.2 км. Той започна да се строи през април 2019 г. Първоначално обещаният срок (обещанието беше на третото правителство на Бойко Борисов - бел. ред.) за пускането на този участък беше октомври 2021 г. По-късно коалиционното правителство и по-конкретно министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов обеща лот 1 да е готов до април 2022 г. След това пусковият срок беше удължен от Караджов с една година - април 2023 г.

Строително-монтажните работи по четвъртия лот - от края на п. в. "Плевен" до п. в. "Летница" - с дължина близо 27 км, както и в петия (Летница - Павликени) може да започнат след решаване на казуса с незаконното строителство по трасето, отбеляза Иван Шишков.

„Дискавъри: Магистрала „Хемус“ – осмото чудо на света“ (видео)

Законодателни промени

В петък в Народното събрание правителството внесе законопроект за изменение на Закона да устройство на територията. В него регионалното министерство предложи вариант, в който да бъде обявено за търпимо извършено незаконно строителство. Това включва и строителството на четвърти и пети лот на "Хемус", за да може изграждането на магистралата да продължи. По-рано Шишков е казвал, че незаконното строителство е било допуснато в "строителния хаос" при управлението на третото правителство на Борисов.

"Това, което сме предложили, не касае само четвърти и пети лот на магистрала "Хемус", независимо, че те са най-емблематични. Предложили сме и възможност за гаранции за това строителство. То ще бъде обследвано и ще бъде констатирано, че отговаря на нормите и може да бъде обявено за търпимо", обяви Иван Шишков. Според него така държавата ще можела да има гаранции, а гаранциите били изключително важно нещо, когато има строителство.

Добави, че за седми (между Павликени и търновското село Куцина) и осми лот (Куцина - Попово) имало проблем с трасето. "Работи се по вариант, в който трасето частично да бъде променено. В едната част то преминава през територия с ловно стопанство. В другата част преминава през територия, която е в близост до складове, което чисто нормативно е невъзможно", посочи министърът.

За лот девет (Лозница - Буховци) той съобщи, че има уверението на областния управител на Търговище, че на сесия на Общинския съвет е минало разделянето на един имот, което ще даде възможност за реализирането на проектирането и започването на строителството.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.