Сигнализирай!

Ще чистят София ръчно и с метла и през 2023 година

Gospodari.com
Gospodari.com
07.12.2022 г.
35
0

Ще чистят София ръчно и с метла и през 2023 година. Това показва проектът за план-сметка за чистотата и събирането на сметта в Столичната община, цитиран от "Дневник". Документът, представен в комисията по бюджет и финанси предвижда предимно ръчно, а не механично почистване на територията на столицата.

Заложеният бюджет предвижда 14 милиона лева за ръчно метене, при малко над 2 милиона за механично. 4,2 милиона пък се отделят за събиране на сметта от уличните кошчета.

Служител в Чистотата нападна с лопата свидетел на бутафорно миене на улици в София (видео)

Една от причините общината да набляга на ръчния труд е осигуряването на работа на нискообразовани хора в сферата на чистотата. "Така Столичната община си поддържа контингент от заети хора (а те са хиляди), които да вършат някаква работа с метлите с неясен ефект", предполага общинският съветник от "Демократична България" Бойко Димитров.

Бюджетът за следващата година
Архив БулФото

Предвидените за 2023 година средства за почистване на столицата са 260 милиона лева, като сумата е с 22 милиона повече от предходната година.

"Увеличението е най-вече заради повишените цени на електроенергията", поясни зам.-кмета по екологията Десислава Билева. Предвидено е многократно да се увеличи миенето на улиците, по които се движи градският транспорт - 7 пъти годишно. А също и на вътрешните квартални улици - 8 пъти годишно.

Разпределението на средствата е както следва:
  • 101.5 млн. лв. - за миене и метене на улици, тротоари и площади;
  • 78 млн. лв. за събиране и превоз на битовите отпадъци;
  • 74.7 млн. лв. - за поддържане и експлоатация на депата за отпадъци;
  • 5.96 млн. лв. за издръжка и заплати на Столичния инспекторат.
Архив БулФото

Изразходваните средства за настоящата година към 30 септември са 67,5% от предвидените или 165,55 милиона лева. Сметката показва, че общата сума няма да бъде похарчена в рамките на срока.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.