Сигнализирай!

Запознайте се с българчето, заслужило членство в клуба на най-умните 1% в света (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
15.12.2022 г.
18
0

Запознайте се с българчето, заслужило членство в клуба на най-умните 1% в света.

Това е третокласникът Сава Троански, ученик в пазарджишкото основно училище "Проф. Иван Батаклиев". Деветгодишното дете е заслужило членство в "Менса". Това е най-старата и най-масова международна организация на хора с висок коефициент на интелигентност.

Сава е положил тест за възраст 10-14 години и е показал резултат от 99 персентила, разказват преподавателите му.

Снимка: стопкадър/видео bTV

10-годишен гений достигна 100% на IQ теста на “Менса”

Персентил е мярката, която измерва процентното съотношение между надвишилите 148 т. и останалите, пише Dir.bg. Когато си събрал над 148 т., се казва, че имаш 98 персентила, т.е. ти си сред двата процента най-умни в света. Съвсем малко са тези, които са с 99 персентила интелигентност. Стойност 100 персентила не съществува, тъй като интелигентността е безкрайна величина. Тези 99 персентила са еднопроцентовият мозъчен елит на планетата.

Малкият Сава споделя, че е трудно да се попадне в този 1% и едновременно е приятно. Тестът му се е сторил лесен и интересен.

"Ще стана програмист или лекар. Последно програмирах една игра. Мечтите ми са навсякъде по малко", казва момчето за bTV.

Първият си медал печели в първи клас по български език. След това започва да участва в състезания по математика и наука.

Майка му споделя, че от малък проявява интерес към пъзели и главоблъсканици. Родителите му го записали за теста, защото искали да срещне приятели, които да са предизвикателство за него, споделя тя.

Сава говори свободно руски и английски език, програмира в PYTHON.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.