Сигнализирай!

Мъск блокира акаунтите на критикуващи го журналисти в Twitter

Gospodari.com
Gospodari.com
16.12.2022 г.
25
0

Илон Мъск блокира акаунтите на критикуващи го журналисти в Twitter, защото са проследявали частния му самолет и са публикували данни за местоположението му в реално време. За това съобщава The Verge.

В някои източници се твърди, че акаунтите са „спрени за постоянно“, но Мъск пусна Twitter анкета, за да вземе решение по този въпрос. Почти 60% от потребителите настояват акаунтите да бъдат възстановени веднага.

https://twitter.com/elonmusk/status/1603609466301059073
Доксинг или демонстрация на сила?

Twitter закри акаунтите на журналисти от водещи световни медии, отразяващи работата на платформата под собствеността на Илон Мъск. Акаунтите на репортери от New York Times, Washington Post, CNN и др. бяха замразени и от тях беше изтрито цялото съдържание. Сред блокираните журналисти са Райън Мак (NYT), Дони О'Съливан (CNN), Дрю Харуел (ТWP), Мат Биндер (Mashable), Мика Лий (The Intercept), Стив Херман (Voice of America), както и независимите Арън Рупар, Кийт Олберман и Тони Уебстър.

Повечето от изброените медии клонят към либералните и демократични нагласи, значително различаващи се от десните републикански възгледи, които биват все по-приветствани в Twitter за сметка на другите. Заслужава си да се отбележи, че Джеф Безос е собственик на Washington Post. Той многократно е влизал в конфликти с Мъск относно съдържанието, което бива публикувано в медията.

Ще превърне ли Илон Мъск Twitter в агенция за фейк нюз?

До преди моменти обаче социалната мрежа не бе мотивирала действията си. Преди дни Мъск блокира потребител, който следеше движението на частния му самолет чрез публично достъпни данни, за постоянно

Илон Мъск призна, че профили в Twitter са блокирани без основание

Изглежда Мъск смята публично наличната информация за вид доксинг, застрашаващ физическата му сигурност

Сега той посочи, че бановете произтичат от новите правила на платформата, забраняващи проследяване на частни самолети. Мъск направи това в отговор на туит от Майк Солана. Солана отбеляза, че спрените акаунти са публикували връзки към устройства за проследяване на самолети на други уебсайтове.

https://twitter.com/elonmusk/status/1603181423787380737
https://twitter.com/elonmusk/status/1603593201683599360

„Да ме критикуваш по цял ден е напълно добре, но да доксираш местоположението ми в реално време и да застрашаваш семейството ми не е“. Това написа Мъск в профила си в Twitter.

https://twitter.com/elonmusk/status/1603575877538680832

Илон Мъск блокира акаунта на Кание Уест в Twitter

В началото на ноември Мъск туитна, че няма да блокира акаунта, проследяващ частния му самолет. Това се случи малко след като милиардерът придоби компанията.

Видео: НОВА

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.