<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=127157" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Джеф Безос на...

Ще превърне ли Илон Мъск Twitter в агенция за фейк нюз?

27 Април 2022
0 199

Ще превърне ли Илон Мъск Туитър в агенция за фейк нюз? Отговор дава Deutsche Welle.

Илон Мъск беше нарекъл платформата Туитър “централен градски площад” – мястото, откъдето преди сме научавали най-важните новини за актуалните събития. На това централно градско място човек можеше да чуе всичко, което искаше да чуе, а и да обяви онова, което самият той иска да каже на другите. Явно Мъск знае много добре какъв важен комуникационен инструмент е платформата Туитър. 

Въпросът е обаче дали е наясно и с отговорността, която ще носи. Дали си дава сметка, че при Туитър не става дума само за печалба? И дали като успешен бизнесмен той ще инструментализира платформата за някакви лични цели?  

Ще превърне ли Илон Мъск Туитър в агенция за фейк нюз?

Без ограничения за “свободното слово”?

Мъск разкри някои от идеите си пред медиите, както и в последното си участие в “TED Talk”. От изказванията му става ясно, че възнамерява да управлява Туитър като частна компания. Освен това той е на мнение, че в момента платформата не прави достатъчно за “свободното слово” (което в САЩ се цени особено много). В нея комуникацията била ненужно модерирана. Но какво точно има предвид Мъск, когато говори за “свободно слово”? Дали пък това не означава, че вече всеки ще може да казва, каквото си пожелае, включително и когато това не отговаря на истината?

Неведнъж Мъск е подчертавал, че не възнамерява да блокира хора от платформата. Бившият американски президент Доналд Тръмп е сред най-известните личности, прогонени от Туитър. Неговият профил беше блокиран след щурма на Капитолия на 6 януари 2021 година заради неговите постинги, тяхната интерпретация и риска от “ново подклаждане на насилие”.

Мъск обаче не иска правила. В едно интервю той даде ясно да се разбере, че при него няма да има възможност за блокиране на профили. Най-богатият човек на света, чието състояние се оценява на 270 милиарда долара, иска да превърне Туитър в “социален императив” на свободното изразяване на мнение. Всеки ще може да казва каквото си пожелае, твърди Мъск, който сам се определя като “абсолютист на свободното слово”.

Какво можем да кажем до 280 знака?

Трудно можем да си представим подобен свят при Мъск – защото в своя профил в Туитър самият той многократно вече е блокирал потребители, които са критикували или лично него, или неговата компания. В личния му профил редовно се атакуват и журналисти, които са дръзвали да се изказват критично по адрес на Мъск.

През 21 век за Мъск Туитър може и да е нещо като централен градски площад. Но има няколко важни разлики: на един истински търговски пазар комуникацията никога не е била ограничавана до 280 знака. Личното общуване дава много повече информация от едно кратко текстово съобщение, гарнирано с една снимка.

И най-важната разлика: един градски площад не е притежание на един-единствен човек. И рискът там да се разпространяват фалшиви новини не е толкова голям. Едно е ясно: отсъствието на правила в Туитър ще доведе до още по-голяма поляризация. 

Ще превърне ли Илон Мъск Туитър в агенция за фейк нюз?

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции