Сигнализирай!

Байдън към Зеленски: САЩ няма да оставят Украйна сама (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
21.12.2022 г.
33
0

Байдън към Зеленски: САЩ няма да оставят Украйна сама.

„Колкото и да ни струва, американският народ ще продължи да поддържа Украйна“, заяви Джо Байдън на съвместен брифинг с Володимир Зеленски, предава BBC.

Американският президент посочва, че срещата идва в момент, когато руският президент Владимир Путин „ескалира бруталните си атаки“ срещу Украйна. Ужасно е това, което прави, казва Байдън.

Снимка: Facebook/zelenskiy.official

В продължение на 300 дни народът на Украйна показва на Русия и на целия свят своята непоклатима увереност в битката за страната си. Американският народ е готов да защити свободата, казва още Байдън.  

Започнаха разговорите между Байдън и Зеленски (видео)

https://www.facebook.com/POTUS/videos/493544062878190/

И допълва: „Украйна спечели битката за Киев, спечели битката за Херсон, спечели битката за Харков – Украйна надмина очакванията на Русия“.

„Трябва ясно да кажем какво направи Русия. Тя умишлено атакува критичната и гражданска инфраструктура на Украйна. Русия използва зимата като оръжие“.

„Американският народ знае, че ако стоим настрана пред лицето на такива явни атаки срещу свободата и демокрацията и основните принципи на суверенитета и териториалната цялост, светът със сигурност ще се сблъска с по-лоши последствия“.

Снимка: Facebook/zelenskiy.official

Ето какво представлява противоракетната система “Пейтриът”

„Обявявам следващия транш от нашата помощ за сигурността в Украйна“, посочва Байдън.

Пакетът от 1,85 милиарда долара включва договори за оборудване и боеприпаси.

„И ракетна батарея „Пейтриът“, с която ще обучим сили да работят като част от нашите усилия за укрепване на украинската противовъздушна отбрана“, обяснява американският президент.

https://www.facebook.com/POTUS/posts/pfbid0Z4vEdxR3zQY3hRg9SoCRTwD56DHzzPiXB8tVqF2Zbdrsvufxi6F413zdHgBopqZ9l

BBC посочва, че контрастът между Джо Байдън и Володимир Зеленски е интересен.

Американският президент е висок, облечен в тъмносин костюм с вратовръзка на сини и жълти райета.

Неговият украински колега е по-нисък, по-набит, облечен само със своя маслинено сив пуловер и панталони - облеклото, с което той обеща да остане, докато страната му е във война.

По време на брифинга Зеленски е със сериозно изражение и го задържа, докато Байдън произнася встъпителните си думи.

Украинският президент казва, че е дошъл във Вашингтон, за да благодари на президента на САЩ и американския народ за подкрепата.

https://www.facebook.com/zelenskiy.official/posts/pfbid0USb7emPh9UPBYCKz3g3Kg6yiP3nHgg9Mizds6anPyhNpLqbroyrcokNumsaVRNn4l

Като благодари на президента Джо Байдън за 45 млрд. долара икономическа и военна помощ, която Конгресът е готов да одобри, Володимир Зеленски описа парите като „инвестиция“, която ще укрепи глобалната сигурност.

Зеленски нарича системата за противоракетна отбрана "Пейтриът", която САЩ ще изпратят в Украйна, "много важна стъпка за създаване на сигурно въздушно пространство над Украйна".

Русия трябва да носи отговорност за всичко, което е направила, посочва Зеленски.

В отговор на въпроси на медиите Байдън добавя, че двамата лидери „споделят една и съща визия“. За свободна, независима и просперираща Украйна.

„И двамата искаме тази война да свърши“, казва той и добавя: „Тя може да свърши днес, ако Путин имаше поне малко достойнство и просто каза „изтеглете се“.

Снимка: Facebook/zelenskiy.official

По-рано Зеленски връчи на американския президент медал на украински командир на батарея HIMARS.

„Бях в Бахмут, в Източна Украйна, и разговарях с много хора. Много хора изразиха своята благодарност. Говорих с един капитан, който поиска да ви предам думите му - че използва HIMARS, благодари ви и ви предава този "Кръст за заслуги". Това е награда, негова собствена, която искаше да ви предам. Изпраща и писмо на украински с превод. Този човек се казва Павло“, разказва Зеленски по време на среща с американския лидер.

„Не знам дали го заслужавам, но ценя това“, казва Байдън.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.