Сигнализирай!

Почина първият папа, подал оставка от 600 години насам

Gospodari.com
Gospodari.com
31.12.2022 г.
26
0

Почина първият папа, подал оставка от 600 години насам.

Папа Бенедикт XVI си отиде на 95-годишна възраст.

Бившият папа Бенедикт XVI почина в събота в манастира Mater Ecclesiae във Ватикана, съобщи говорител на Светия престол.

https://twitter.com/VaticanNews/status/1609122105483747330

"Със скръб ви съобщавам, че почетният папа Бенедикт XVI почина днес в 9:34 ч. в манастира Mater Ecclesiae във Ватикана. Допълнителна информация ще бъде предоставена възможно най-скоро", казва говорителят в писмено изявление.

Преди няколко дни папа Франциск съобщи, че той е много болен и призова вярващите да се молят за него.

Бенедикт XVI живее през последните години в статута на папа емеритус в пенсия в сградата на бивш манастир на територията на Ватикана. Периодично той е посещаван от сегашния понтифекс Франциск, към когото, по негово собствено признание, изпитва голяма обич и дълбоко уважение. 

Снимка: The Vatican

Кой е Бенедикт XVI

Папа Бенедикт XVI изненада света, когато обяви на 28 февруари 2013 г., че ще слезе от Светия престол и ще се оттегли като глава на католическата църква. Той стана първият папа, подал оставка от 600 години насам.

През пролетта на 2013 г. почетният папа Бенедикт XVI официално се оттегли в манастир Mater Ecclesiae. Там той се посвети на молитви и тиха служба на Църквата. Говорейки на латински, каза на кардиналите във Ватикана, че „поради напреднала си възраст вече не е подходящ да изпълнява тази роля“.

Тогава от Ватикана отхвърлиха спекулациите, че папата е зле и затова се оттегля. Два месеца по-късно обаче той беше откаран с хеликоптер от папската лятна резиденция „Кастел Гандолфо“ до Ватикана, където беше посрещнат от неговия приемник папа Франциск.

Разклатеното му здраве наложи почетният папа Бенедикт XVI да се премести в манастира точно зад базиликата „Свети Петър“. Там той живее с личния си секретар - монсеньор Георг Генсвайн.

Снимка: iStock

Доброволен акт на отказ

Папата, който подава „оставка“ преди Бенедикт XVI, е Григорий XII – това се е случило в далечната 1415 г. През Средновековието папа Целестин V също абдикира от Светия престол (през 1294 г.), след само пет месеца като понтифекс (понтифик). Той умира две години по-късно като отшелник.

Клауза в църковния каноничен закон постановява, че „папската оставка е валидна, ако решението е взето свободно и е изразено правилно“.

На 78-годишна възраст Бенедикт XVI беше един от най-старите папи в историята при избирането си за такъв през 2005 г. Професор по пиано, кардинал Йозеф Рацингер, каквото е истинското му име,  очакваше с нетърпение да се пенсионира. Плановете му обаче са осуетени от смъртта на папа Йоан Павел II. Малко по-късно той признава, че никога не е искал да бъде папа.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.