Сигнализирай!

Военният самолет „Спартан" транспортира родилка в тежко състояние до София (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
06.01.2023 г.
22
0

Военният самолет „Спартан" транспортира родилка в тежко състояние до София, съобщи bTV.

38-годишната жена е с тежка кръвозагуба. В четвъртък от болницата в Силистра обявиха, че спешно търсят кръводарители. По-рано днес с вертолет „Дофин" родилката е транспортирана от Силистра в Балчик, след това с военния самолет „Спартан" от Балчик до София. Линейка е откарала родилката от авиобаза „Враждебна" до „Майчин дом". По последна информация екип от специалисти се борят за живота ѝ.

Снимка: стопкадър/видео bTV

В четвъртък тя е станала майка на близнаци.

На 20-та минута след кацането на военния самолет в София родилката е поставена на операционната маса, заяви проф. д-р Иван Костов, изпълнителен директор на СБАЛАГ „Майчин дом". Тя е била в критично състояние след извършено на 4 декември цезарово сечение. Състоянието ѝ сега е стабилно и тя е в съзнание, допълни д-р Костов. Той обясни, че в неговата практика досега не е виждал толкова добра логистика на Министерството на здравеопазването и на Министерството на отбраната.

https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/507003921524348/

Операцията е продължила 3 часа. Възможно е да се стигне до нови кампании за кръводаряване.

„Не може да се определи какъв е критичният период, след който ще може да се каже, че няма опасност за живота на родилката. Всеки знае как започва раждането, но никой не знае как точно ще свърши. Реално пациентката в момента е в крайно тежко, но стабилно общо състояние“, допълни д-р Георги Пенев, анестезиолог в СБАЛАГ „Майчин дом".

Поръчката на МЗ за медицински хеликоптери е прекратена

Ако България разполагаше с медицински хеликоптер, това нямаше да бъде една от водещите новини в началото на 2023 година.

Наличието на такъв хеликоптер е стандарт за страните с развито здравеопазване, коментираха медиците.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.