Сигнализирай!

Новият подвариант на Омикрон е засечен в България

Gospodari.com
Gospodari.com
06.01.2023 г.
31
0

Новият подвариант на Омикрон е засечен в България. Това става ясно от данните на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), публикувани в сайта на институцията.

В националния център са анализирани общо 74 клинични проби на SARS-CoV-2, които са взети в периода 21 ноември – 14 декември 2022 година.

От секвенирани проби за варианти на Covid-19 се вижда, че подвариантът XBB.1 е засечен в две от пробите. Те са на пациенти от Пловдив и от София.

Новият щам на Covid е най-заразният досега, съобщи СЗО

Директорът на центъра проф. Ива Христова заяви, че няма място за притеснение и че няма данни този подвариант да води до по-тежко протичане на заболяването. Тя не очаква сериозно увеличаване на случаите на COVID-19 у нас.

"Виждаме от САЩ и от Великобритания, че този вариант бързо набира скорост, но при нас делът е минимален. Дотук минахме редица субварианти, които бяха натоварени с очаквания, че ще вземат връх, но те не се оправдаха", добави проф. Христова.

Преди ден от Министерството на здравеопазването информираха какви са препоръките на ЕК за пътуващите до или пристигащите от Китай заради увеличените през последните седмици случаи на Covid-19.

Смъртта на известни личности в Китай освети драмата с Covid-19, прикривана от властта

По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията вариантите, циркулиращи в Китай, вече са в ЕС. Като такива не са предизвикателство за населението на ЕС. Като се има предвид по-високият имунитет на населението в Общността, не се очаква скокът на случаите в Китай да повлияе на епидемичната ситуация с Covid-19 в държавите от ЕС и Европейското икономическо пространство.

Вижте препоръките тук.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.