Сигнализирай!

Сийка Милева: 94 милиарда долара са преминали през Nexo (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
12.01.2023 г.
18
0

Сийка Милева: 94 милиарда долара са преминали през Nexo. Това каза на брифинг, даден преди минути, говорителят на прокуратурата. Според данните, сред вложителите на криптобанката е и човек, обявен, че е финасирал терористични актове.

ГДБОП нахлу в офисите в София на международна финансова пирамида

Компанията Nexo се е занимавала с инвестиции в криптовалути от името на вложители при високи лихвени условия. Обещаните лихви многократно надвишавали тези на класически банкови институции и различни брокерски къщи. 

„Установено е, че основните лица зад криптобанката са български граждани, а основната дейност е била на територията на България“, каза Милева и посочи, че по мащабната акция работят над 300 служители, включително 35 следователи от НСлС, служители на ДАНС, Жандармерията и СДВР.

„В София се провеждат активни действия с цел неутрализиране на незаконна престъпна дейност на криптобанката Nexo. Тя е създала и поддържа международна платформа за обмен и предоставяне на заеми на криптовалута. Основните организатори на тази дейност са български граждани и основната дейност е от територията на България. Криптобанката действа чрез множество регистрирани дружества, по-голямата част от тях представляват пощенски кутии - кухи фирми”, допълни Милева.

Действията по разследването са в ход в момента и няма данни за задържани. Милева посочи, че иззетите документи и материали предстои да се анализират, преди да се пристъпи към издирване и артести на лица.

Проверката на криптобанката

По-рано стана известно, че проверката в България е започнала преди няколко месеца, след като чужди служби засекли съмнителни трансакции. За тях се подозира, че целят заобикаляне на наложените от Европейския съюз, Великобритания и САЩ санкции срещу руски банки и граждани на Руската федерация.

Случаят с Нексо припомня за „криптокралицата“ Ружа Игнатова, която е в топ 10 на най-издирваните престъпници на ФБР, а по следите ѝ са още Европол и Интерпол.

Очаквайте подробности!

Видео: bTV

Снимки: БулФото

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.