Сигнализирай!

Вижте колко разходи за здраве са причинили въглищните централи у нас за 5 години

Gospodari.com
Gospodari.com
12.01.2023 г.
13
0

Вижте колко разходи за здраве са причинили въглищните централи у нас за 5 години.

11.8 млрд. евро са икономическите разходи, свързани с въздействията върху здравето от производството на електроенергия от въглища в България. Данните са от проучване на "Грийнпийс" – България. Докладът обхваща периода преди войната в Украйна и двете години на ковид кризата, когато индустрията намали значително производството си заради пониженото търсене и влошеното си икономическо състояние.

Уточнява се, че тези разходи не са изчислени в цената на произведената енергия и се поемат изцяло от обществото. Те следва да бъдат част от всяка дискусия за бъдещето на енергийната система.

Снимка: iStock

Хронични респираторни заболявания, хоспитализации и влошаване на симптомите на астма са само част от здравни последици заради замърсяването на въздуха. Те водят до повишени разходи за здравеопазване и спад на икономическата производителност. Такива са част от констатациите на Центъра за изследване на енергията и чистия въздух.

„Дишането на мръсен въздух засяга буквално всяка част от човешкото тяло, както сочат все повече научни доказателства“, се посочва в изследването, направено по поръчка на "Грийнпийс" - България.

Как се живее в сянката на черния пушек

Емисиите на замърсители на въздуха от въглищни централи в България са отговорни за:

3160 смъртни случая за периода 2016 - 2020 г. Това включва смъртните случаи, приписани на излагането на ФПЧ2.5, озон, азотен диоксид и живак;

780 000 загубени работни дни;

1810 приема в болница по сърдечносъдови и респираторни причини;

7850 случая на остър бронхит у деца;

2060 загубени точки от коефициента за интелигентност поради излагане на живак на бебета в утробата;

1550 нови случая на хроничен бронхит у пълнолетни;

76 800 дни със симптоми на астма при астматични деца.

Снимка: iStock

България е сред най-зависимите от въглища държави за производството на ток в Европейския съюз. Пред нас са само Полша и Чехия. Страната ни е и с едно от най-високите нива на замърсяване с прахови частици, се припомня в доклада.

Проучването обхваща държавната ТЕЦ "Марица-изток 2", другите две големи топлоелектрически централи в Маришкия басейн, собственост на американски компании, както и свързваните с бизнесмена Христо Ковачки "Брикел", "Бобов дол", "Русе", "Република" и "Сливен".

На този фон Народното събрание задължи служебното правителство да промени частта за енергетиката от Плана за възстановяване и устойчивост и да отпадне поетият от България ангажимент за намаляването на въглеродните емисии от производството на електроенергия с 40% до края на 2025 г.

А някои от дружествата в този сектор дори избягват да си платят данъците Към края на 2020 година се дължат 330 млн. лева по данни на НАП.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.