Сигнализирай!

Тази година Индия ще измести Китай като най-населената страна в света

Gospodari.com
Gospodari.com
13.01.2023 г.
29
0

Тази година Индия ще измести Китай като най-населената страна в света. Това сочи нов доклад на ООН, цитиран от 9gag.

В документа също така се подчертава, че Индия се очаква да има почти 1,7 милиарда души до 2050 година. В сравнение с очакваните 1,31 милиарда в Китай.

Населението на Земята достигна 8 милиарда души

Около 25% от общо 1,41 милиарда души в Индия са на възраст под 15 години. А близо 50% от населението е под 25 години. За разлика от тях, около 25% от 1,45-милиардното население на Китай е под 25 години.

Предвижда се населението на Индия да осигури повече от една шеста от увеличението на световното население в трудоспособна възраст от 15 до 64 години между настоящия момент и 2050 г.

Д-р Одри Трушке, доцент по история на Южна Азия в университета Рутгерс, каза за Yahoo News:

Повечето хора смятат, че икономиката на Индия все още е малка част от това, което би могла да бъде в бъдеще. Това означава, че има много обещания и очаквания.

Индийският субконтинент винаги е поддържал стабилна човешка популация. Индия също отдавна е сравнявана с Поднебесната империя и те дълго време търгуват помежду си. Колкото и да се променят в хода на човешката история, това е нещо, което се повтаря – както гъстото население на субконтинента, така и сравнението с Китай.

Според прогнозите населението на Китай през 2050 г. ще бъде с 8% по-малко от днешното.

Припомняме и за строгите правила за семейно планиране на Пекин, които са допринесли за намаляване на раждаемостта. Но за да се справят с намаляването на населението, сега някои райони на страната предлагат финансови стимули за двойките да имат деца, съобщава Bloomberg.

Индия и Китай са отговорни за приблизително 35% от растежа на световното население от 1950 г. насам, посочват още от ООН.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.