Сигнализирай!

Бабикян спечели дело за полицейските репресии по време на летните протести през 2020

Gospodari.com
Gospodari.com
13.01.2023 г.
13
0

Активистът Арман Бабикян от “Отровното трио“ спечели дело срещу МВР, повдигнато заради полицейските репресии по време на гражданските протести от лятото на 2020 г., пише Euractiv.
Адвокат на Арман Бабикян е Николай Хаджигенов, друг член на „Отровното трио“.

Присъдено е обезщетение от 600 лв.

По време на протестите десетки хиляди българи се вдигнаха срещу правителството на Бойко Борисов и настояват за оставката на главния прокурор Иван Гешев. В София, Пловдив и Варна са образувани палаткови лагери.
Рано сутринта на 7 ноември 2020 г., в трите града маскирани жандармеристи и полицаи нахлуха и започнаха да разчистват палатките под предлог, че нарушават Закона за движение по пътищата.

Арестувани бяха 11 души заедно с Арман Бабикян. Сред другите задържани са активистът и бивш журналист Пламен Даракчиев и гражданският активист Манол Глишев.

ПР специалистът Арман Бабикян коментира причините за протестите срещу правителството (видео)

Скоро след това всички арестувани са освободени, като са им съставени актове за неизпълнение на полицейско разпореждане.

Бабикян е арестуван в следствие на специално издадена заповед за арест. Задържан е за по-малко от два часа и му е наложена глоба от 100 лв. свързана със същото полицейско разпореждане.

По-късно същия ден заповедта и глобата са отменени от съда като незаконни.

Разрешението за разчистване на палатковите лагери е взето чрез обсъждане на коалиционен съвет от тогавани управляващи.

„Стигнахме до извода, че полицията трябва да си свърши работата. Ако бяхме оставили така нещата, то можеше да се стигне до малка градска гражданска война.", разкрива лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.