Сигнализирай!

С изкуствен крак той обърна мач след 0-2 сета и мач бол (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
20.01.2023 г.
24
0

С изкуствен крак той обърна мач след 0-2 сета и мач бол. Това е историята на тазгодишният Аустрелиън Оупън. А героят в нея ни е добре познат. Един от най-великите тенисисти на поколението си Анди Мъри показа, че истинският шампион не се предава пред нищо. Той сътвори обрата на годината още през януари, изпълнявайки нещо нечувано срещу Танаси Кокинакис във втория кръг в Мелбърн.

Снимка: Twitter

Австралиецът с гръцки корени смяташе, че ще се справи лесно с големия шампион. Той поведе с 2-0 сета и изглеждаше сякаш контролира мача. До момента, в който Мъри не влезе в режим "Сега или никога". Първият признак за нещо велико бе спасена точка за пробив още в началото на втория сет. Тогава Кокинакис не можа да спечели сервиса на съперника, въпреки че изпълни четири смача на мрежата. Той изля яростта си на ракетата, а феновете по трибуните вече бяха зад ветерана.

https://twitter.com/gasparlanca/status/1616071810537369601?s=20&t=6muLtDlt1W60_iVqBg4tZQ

Все пак Кокинакис овладя нервите си и вече смяташе задачата си за изпълнена, когато поведе с 5-2 в третия сет и можеше да затвори мача. Кой да предположи, че 35-годишният британец има още сили? Той се окопити и спечели две от подаванията си на 0, като бе безапелационен и при сервис на съперника, за да върне пробива, с който изоставаше. С психологическото предимство на своя страна, Мъри спечели и тайбрека на края на втория сет със 7-5.

Григор продължава да мачка в Австралия

До края на мача Мъри бе човекът, диктуващ темпото, но това не означаваха лесни времена. Той спечели четвъртия сет с 6-4 и третия след 7-5, за да си гарантира място в следващия кръг. Но Анди Мъри не е просто един бивш номер 1 в света.

Британецът мина през Ада преди няколко години,

когато се оказа, че тазобедрената му става е износена и ще трябва да я смени с изкуствена. За всеки друг това би означавало край на професионалния спорт, но Мъри не бе готов за този момент. Последваха трудни периоди след завръщането му на корта и по-скоро снизходителни погледи към един бивш големец.

https://twitter.com/AustralianOpen/status/1616122460868608001?s=20&t=6UraVjC3Rz81bl_xz7I-Og

На това Открито първенство на Австралия обаче няма място за снизхождение.

В първия кръг Мъри отвоюва победата след 5-часов трилър и победа в шампионски тайбрек над Матео Беретини. А чудото днес ще бъде описано в митовете и легендите на световния спорт. С изкуствена става, след 5-часов маратон и на 35 години, Анди Мъри изигра втория най-дълъг мач в историята на турнира и се класира за третия кръг на надпреварата. Там го чака Роберто Баутиста Агут.

Рекордът за най-дълъг мач пък се държи от други двама от Голямата четворка - Новак Джокович и Рафаел Надал, които определиха шампиона тук преди 11 години след един от най-големите тенис шедьоври в историята, продължил 5 часа и 53 минути. Със само седем повече от днешния мач.

Видео: Eurosport

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.